Gaia Agiorgitiko 2013

Agiorgitiko 2013-1

Gaia Estate har mange gode viner på Vinmonopolet, en av dem som jeg har omtalt tidligere er den flotte Assyrtiko Wild Ferment som har gledet ganen til mange, ofte. Agiorgitiko er en av nyhetene på Vinmonopolet nå, er absolutt også en diggbar vin.

Agiorgitiko er den mest plantede røde druen i Hellas og vokser nesten eksklusivt i Nemea området, nordvest på halvøyen Peloponnes. Vinene som lages på denne druen har dyp rød farge og har smaker av modne jordbær og solbær når de er unge. Eldre viner fra de beste plottene har aromaer av tørket frukt (fiken, rosiner, plommer). Tanninene er vanligvis svært myke og utvikler seg veldig sakte.
Vinstokkene til Gaias Agioritiko er bare 15-20 år gamle og jordsmonnet består av et grunt (70-80 cm) lag med leire som ligger over kalk. Denne type leire inneholder fuktighet som slippes jevnt ut til vinstokkene over lengre tid.

GaiaWinter
Vinterlandskap av Gaias marker, fotografert for bare et par dager siden
foto © Yiannis Paraskevopoulos, Gaia Wines.

vinifikasjon
Vinen er laget på 100% Agiorgitiko druer som er håndplukket, destemed og knust. Mosten hviler i ca. 48 timer ved 10 ° C.
Fermentering og ekstraksjonen gjøres over 14 dager fra 14-26°C. Malolactisk fermentering er indusert ved tilsetning av utvalgte bakterier når 50% av den alkoholiske gjæringen er oppnådd. Vinen lagres videre i 12 måneder på franske og amerikanske eikefat (90% franske fat, 10% nye – 60% andre – 30% tredje og 10% amerikanske10% nytt – 70% 2nd- 20% tredje) før 1 års flaskelagring på 14-16° C.

smaksnotater
Vinen dufter og smaker av fin ren frukt, den er saftig, frisk og syrlig, med smaker av solbær og lakris. Fatbruken er pent integrert, og tanninene er faste men integrerte. Smakene gleder bra lenge. Server temperert til 16° C. Drikkes best innen 2-4 år.

Agiorgitiko passer best til mat, som grillet indrefilet av svin eller elgbiff med bacon.

Gaia Agiorgitiko 2013

Gaia Wines

tidligere artikler om Gaia:
Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2014
Anatolikos 2004