Raspeballer (Klöße)
Hvor mange ganger jeg har tatt heisen opp i 6 etasje i den ene av de tre høyblokkene i på Helleneset i Bergen for å besøke min farmor, Rose Marie, eller «Olle Brolle» som vi kalte henne, vet jeg ikke. Men det var ikke få ganger. Besøkene og middagene jeg fikk der sitter som et kjært og godt minne, kanskje spesielt raspeballene, eller «Klöße», med salt kjøtt og pølser som hun laget. Hun etterlot seg ikke noen oppskrifter så jeg satte hele familien i sving og har googlet vel og lenge for å finne frem til denne oppskriften. I dag er jeg en glad og mett mann.
til 4 personer
300 g eldhusrøkt korv (Evanger pølsefabrikk)
150 g bacon (Evanger pølsefabrikk)
6 store poteter (kokes)
3 store poterer (rå)
1 stor kålrabi
2 dl byggmel
2 ts salt
2 egg
kraft
1,3 kg svineknoke
1 stk laurbærblad
1 ss hele pepper
2 fedd hvitløk
1 liter vann
1 gulrot
1 ss salt
1 løk
For å få velsmakende raspeballer må du ha en god kraft å koke de i. Legg svineknoken i vann med, laurbærblad, pepperkorn, grovhakket løk, gulrot og hvitløk, la det koke opp og la det trekke ca 3 timer. Ta ut svineknoken og skjær bort skinnet, ta bort benene (ta margen ut og ha i kraften) og legg kjøttet på en tallerken. Før servering legger du kjøttet tilbake i kraften og varmer den opp igjen. Sil kraften og ha den tilbake i en gryte stor nok til å koke alle raspeballene i på en gang.
Skjær av skallet rundt kålrabien, kutt den i grove biter og kok til mør i lettsaltet vann. Skrell potetene og kok 8 av de til de er gjennomkokt. Legg de på et stekebrett med bakepapir, smuldre potetene og la de kjøle seg ned. Legg de på bakepapir på et stekebrett og bak de videre i ovnen på 200° C i 30 minutter. De skal bli tørre og fine. Mos potetene i en blender eller gjennom en sil. Visp eggene godt og vend de in med de moste potetene. Rasp de resterende, rå potetene, på den fineste delen av et rivjern. Ha det sammen med de kokte og rør godt sammen. Sikt byggmelet over potetblandingen, ha i salt og pepper, og fortsett med å blande alt godt sammen. Ta en passe stor del av deigen opp med en spiseskje og form den til små baller i hendene. Hendene bør være våte.
Varm opp kraften igjen til under kokepunktet, legg de ferdige raspeballene i kraften i ca 20 minutter. Hvis du har tid er det lurt å lage en forsøksbolle. Når den har lagt i kraften i den tilmålte tiden, tar du den ut og deler den i to. Er innsiden av bollen tørr og fast, har du gjort det riktig, er den for fast må du tilsette mer væske (kraft, melk, vann), hvis den faller fra hverandre bør du ha mer egg og/eller mel. Lag stappe av kålrabien med 50g smør, litt melk, salt og pepper.
For å holde raspeballene varm mens resten av maten gjøres klar kan du legge de i en dampkoker på lav varme eller i et dørslag over en kjele med varmt vann.
Jeg drakk aldri alkohol hos farmor, ikke var jeg gammel nok i begynnelsen, og senere var det aldri noe spørsmål om å drikke noe annet enn vann. Vanene mine har endret seg noe med alderen, og selv om jeg fremdeles drikker vann til, hender det mer enn ofte at valget også faller på annen drikke. Denne tunge og salte maten skriker etter øl, og med alle de fine mikrobryggeriene som spretter frem i Norge nå er det ikke vanskelig å finne noe som passer til. Av de 7 ølene jeg hadde valgt ut var det to som stakk seg ut, Ægir India Pale Ale og Jubileum fra Kinn Bryggeri. Ægir IPA hadde en frisk og fyldig smak som gikk fint med maten, mens Jubileum var hakket friskere og lettere på smak, som løftet det totale smaksinntrykket.
Det er mange som også gjerne drikker kefir til raspeballer, og selv om jeg ikke har prøvd det vil jeg tro både en hvitvin med noe restsødme også vil passe til.
Til minne om farmor.
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Fantastisk dette her. Min bestemor i Hardanger var og en dronning på Komle som de kalte det. Men der skulle det være vossakorv til!
Hei Arild. Det var standard med vossakorv hos farmor også, men når jeg var og ute og handlet nå fristet disse pølsene fra Evanger meg sånn! Jeg angrer ikke på valget, god mild røkepreg på smak:)