Roagna metoden
Roagna’s vinmarker er alltid lett gjenkjennelige. De ser ut som en upleiet skog full av ville gressorter, urter og bønner som nesten ser ut til å overmanne vinstokkene. Resultatet er viner som skiller seg vesentlig fra andre sammenlignbare Piemonteviner.
Siden 2001 årgangen har Alfredo overlatt selve vinmakingen til sin sønn Luca (31 år). Han har beholdt mye av sin fars filosofi, men Luca er utdannet ønolog og har mer kontroll en hans far hadde. Luca har også endret vinene mot mer finesse og frukt i motsetning til farens noe mer rustikke jordlige stil. Denne forskjellen vil bli mer og mer tydelig ettersom flere av Luca sine årganger etter hvert blir tappet.
Luca Roagna, har arvet sin tilnærming til vinmarksarbeidet fra sin far. Alfredo Roagna er egentlig skogbruksutdannet da det på hans tid ikke var så mange gode vinutdanninger å velge mellom. Han kom derfor til den enkle konklusjon at en skog ikke trenger alskens sprøytemidler og gjødsel for å vokse. Skogen er et selvbærende og selvgjødslende økosystem. Derfor lar Roagna familen alskens vekster vokse fritt i vinmarken.
Luca og Alfredo mener at gamle vinstokker er absolutt nødvendig for å oppnå den høyeste kvaliteten på vinene. Dør en gammel vinstokk så planter de en ny der den gamle sto. Det vanlige i Piemonte i dag er å plante om hele parseller av gangen når antallet døde vinstokker gjør at produksjonen blir for lav. På denne måten kan du aldri få en vinmark med virkelig gamle nok vinstokker i følge Luca og Alfredo. For dem er det bare de gamle vinstokkene med de dypeste røttene som gir den dype frukten og det ønskede mineral og jordsmonnspreget i vinene.
Roagna familien styrer vinhøsten og drueutvelgelsen etter alderen på vinstokkene. De ferdige nebbiolo vinene klassifiseres også etter vinstokkenes alder. Bare vinstokker over 30 år eller eldre anses som gode nok til å gi Barolo og Barbaresco med vinmarksbetegnelse.
Sen innhøstning
Roagna vil ha modne tanniner i druene og er av de siste til å høste inn druene i Piemonte. Den normale syreverdien i en Nebbiolo fra Roagna er mellom 5,6-6 g/l. Noe som er relativt høyt. Alkoholen er også normalt bare 13,5 %. De gamle vinstokkene holder bedre på syrenivået og gir hovedsakelig tartarisk og ikke malisk syre. Den maliske syren omdannes til laktisk syre under den malolaktiske gjæringen. Så alle Barolo og Barbaresco vinene får sin syrefriskhet av den gjenværende tartariske syren. Er andelen av malisk syre høy i druene, får sluttresultatet mindre syrepreg ettter den malolaktiske gjæringen.
Høy avkastning og unge vinstokker er hovedfaktorer som gir druer med høy andel av malisk syre. Luca gjødsler ikke og har ekstremt lav avkastning og lager bare Barolo og Barbaresco av gamle vinstokker. Dermed får han høy naturlig syre i vinene uansett om han høster sent og eller om vekstsesongen er varm. Et annet element som også holder alkoholen nede er at vinene gjærer langsomt i åpne tine (stående store eikefat på over 5000 liter) slik at noe av alkoholen fordamper. I 2003 brukte Luca denne ”metoden” mer aktivt enn normalt for å redusere alkoholen.
Lang maserasjon
Hovedelementet i vinmakingen til Luca er en uhyre lang passiv masserasjon på drueskinn og steiner. For de unge vinstokkene er maserasjonen fra 45-50 dager og for eldre vinstokker varer maserasjonen mellom 60-100 dager. Lang maserasjon var faktisk mer vanlig for 30-40 år siden, men er ganske uvanlig i dag. Til sammenligning har selv den svært tradisjonelle Monfortino fra Giacomo Conterno under 40 dagers skallmaserasjon. Siden 2008 har også Luca brukt en mindre andel hele klaser under gjæringen, noe som både tilfører struktur og fruktighet, forutsatt at stilkene er helt modne slik at de ikke avgir grønne aromaer og beske tanniner. Luca påpeker at så lang maserasjon kun kan skje med perfekte og fullstendig modne druer, og modne tanniner.
Valget av kort maserasjon skyldes også at dagens vinmakere er svært opptatt av å trekke ut mest mulig fargestoffer. Lang maserasjon gir et fargetap. Kortere maserasjon gir også en mer umiddelbar frukt, særlig mens vinen er ung. Med lang lagring på fat og flaske holder imidlertid fargen seg langt mer stabil i viner med lang maserasjon. Et av paradoksene med lang maserasjon over 40 dager er at selv om du trekker ut store mengder tannin så endrer tanninene seg og blir mindre beske (tannin polymysering). I følge Luca oppnås det mer kompleksitet og mineralkarakter i vinene ved maserasjon utover 40 dager.
Luca bruker naturgjær (spontangjæring) og tilsetter ikke svovel før vinene omstikkes. Den lange maserasjonen sørger også for å beskytte vinen og ingen svovel er da nødvendig.
Lang fatlagring
Alle Nebbiolo vinene til Roagna lagres lenge på store gamle fat (tine) i minimum 5 år. I følge Luca skyldes det at vinene hans modner sakte på grunn av gamle vinstokker, sen innhøstning og lav avkastning. For Crichet Paje er fatlagringstiden 8 år og for enkelte Riserva er fatlagringstiden opp til 12 år (som for eksempel Barolo La Pira Riserva 1995). Luca har også en del 20 år gamle barriques. Disse bruker han til å gi viner, som trenger det, litt mer luft under lagringen. De gir ingen eikesmak. For Montefico Vecchie Vigne og Barbaresco Asili Vecchie Vigne var lagring på disse gamle fatene eneste mulighet fordi han kun lager 1200-1400 flasker av hver. De kan derfor ikke lagres videre i store tine etter gjæringen fordi de ikke kan fylle opp fatet. Fra 2012 årgangen vil disse vinene lagres i spesiallagde små botti.
Roagna klassifiseringen av Nebbiolo viner
10‐30 år gamle vinstokker: Roagna Rosso
30-55 år gamle vinstokker: Barbaresco Paje, Barolo La Pira
55 år gamle vinstokker: ”Vecchie Vigne” (Gamle vinstokker på italiensk)
55-60 år gamle vinstokker: Barbaresco Asilli Vecchie Vigne, Barbaresco Montefico Vecchie Vigne, Barbaresco Paje Vecchie Vigne
80 år og eldre vinstokker: Barolo La Pira Vecchie Vigne
Omtrent halve produksjonen av Barolo La Pira Vecchie Vigne og Barbaresco Paje Vecchie Vigne lagres i 10-15 år på fat før tapping og får da betegnelsen Riserva istedenfor Vecchie Vigne. Barbaresco Chrichet Paje er laget av en spesielt kalkholdig parsell i Paje vinmarken med vinstokker som er over 70 år gamle. Den lagres på fat i 8 år før den tappes. Dette er den vinen som Roagna familien selv mener er deres aller beste vin.
På totalt 13 hektar vinmarker produserer Roagna 60 000 flasker i året, men kjøper også inn ca 200 000 liter fra omkringliggende vingårder. Vinene som Luca lager fra disse gårdene er Barbera d´Asti Seleczione Luca Roagna i BiB og flaske. Importøren, Autentico, kjøper inn hele produksjonen.
Roagnas BIB har fin frukt, fylde og aroma, de tilsetter svært lite svovel og nesten ingen filtrering, noe som gjør den mindre holdbar, men en kvalitetsvin som denne er mere holdbar i seg selv. Vinen tappes i Piemonte, 20 minutters kjøretur fra kjelleren i Barbaresco, før den sendes til Norge. Det anbefales dog at den drikkes innen 4-5 måneder etter boksens tappedatoen (merket på boksen). Normalt er denne Bag In a Boksen (BIB) ikke mer enn 2 mnd gammel når den kommer for salg på Vinmonopolet. Mai tappingen av 2012 årgangen er nå på Vinmonopolet.
Roagnas viner på vinmonopolet:
Barbera d’Asti Selezione Luca Roagna 2011
Barbera d’Asti Selezione Luca Roagna 2010
Luca Roagna Langhe Rosso 2012
Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna BIB
Roagna Dolcetto d’Alba 2010
Roagna Barbaresco Selezione Luca Roagna 2008
Roagna Langhe Rosso 2006
Roagna Barbera d’Alba 2007
Roagna Barbaresco Pajé 2007
Roagna Barolo La Rocca e la Pira 2007
Roagna Barbaresco Asili 2006
Roagna Barbaresco Asili Vecchie Vigne 2007
Roagna Barolo La Pira Vecchie Vigne 2007
Roagna Barbaresco Pajè Vecchie Vigne 2007
Roagna Barbaresco Montefico 2007
5 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Fantastisk bra og komplett innlegg. Flink er du.
Hei Espen.
Takk for hyggelig tilbakemelding. Håper å se flere gode innlegg på siden din igjen snart 🙂
Supert innlegg. Roagna er av de mest interessante vinmakerene jeg vet om.
Hei,
Jeg så her om dagen at det ikke lenger er mulig å få tak i Luca Roagna sin Barbaresco. Det skal være lov for private å importere vin, men jeg klarer ikke finne ut hvem som har denne. Er dette noe som en lett burde finne ut?
Hei Kenneth.
Hør med Martin hos Autentico (http://www.autentico.no/) Han kan nok hjelpe deg 🙂