Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2020
18. juni 2022
Denne vinen har holdt en jevnt veldig bra høy kvalitet de siste 8 årene og har gledet min gane hvert år. Denne årgangen derimot når nye høyder! - - - Gaia Wines ble startet på øyen Santorini i 1994 av Yiannis Paraskevopoulos (ønologutdannet fra University of Bordeaux II) og Leon Karatsalos. Her har de 1 hektar vinmarker som de leier, samt at de kjøper inn druer fra lokale bønder. I 1996 fikk…
Torsk i potetsuppe
21. mars 2014
I søken etter nye retter å lage finner jeg gjerne gode forslag fra uventet hold. Denne gangen fant jeg forslaget til torsk i potetsuppe i gratisbladet "Glad i Mat" som matkjeden ICA gir ut. Jeg gjorde bare noen få justeringer, resultatet ble en veldig enkel, veldig god og veldig sunn rett! til 4…
Chateau Bazin 2011
18. mars 2014
Denne vinen kom jeg over på UBI France messen i Oslo hvor jeg også plukket ut Chateau Meyre sine viner. Chateau Bazin satte sine spor i mine smaksløker, noe som gjorde at jeg ønsket å smake den igjen. På oppfordring fikk jeg tilsendt tre årganger av vinen, 2010, 2011 og 2012 fra produsenten (som…
Leitz Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling 2012
14. mars 2014
Første gang jeg besøkte Rüdesheim am Rhein var jeg 16 år gammel og på korpstur. Den gangen ble det ikke noe besøk hos Leitz, men jeg fikk min aller første omvisning på en vingård som produserer brandyen Asbach! Forhåpentligvis blir det et besøk hos Leitz neste gang jeg er i området. Hos Leitz har…
Osso Buco in bianco
11. mars 2014
Osso Buco ("bein med hull") er en spesialitet fra Milano som er laget på kalveskank. Her er retten presentert på den originale måten, jeg har tidligere også laget den med lam og tomatsaus. Oppskriften til den versjonen finner du her. til 4 personer 1 kg kalveskank 2-3 ss hvetemel 1 stor løk 3…
Chateau Meyre Gallen Margaux 2011 og Haut Mèdoc 2011
5. mars 2014
For en liten stund tilbake var jeg på en økologisk vinmesse hvor jeg blant annet smakte Chateau Meyre sine 2 viner, Haute Medoc 2011 og Gallen Margaux 2011. Begge vinene overrasket og gledet stort. Nå har jeg smakt begge igjen, sammen med Haute Medoc 2006 årgangen. Store viner som jeg gjerne…
Raspeballer (Klöße)
26. februar 2014
Hvor mange ganger jeg har tatt heisen opp i 6 etasje i den ene av de tre høyblokkene i på Helleneset i Bergen for å besøke min farmor, Rose Marie, eller "Olle Brolle" som vi kalte henne, vet jeg ikke. Men det var ikke få ganger. Besøkene og middagene jeg fikk der sitter som et kjært og godt minne,…
Von Hövel Scharzhofberg Riesling Spätlese Feinherb 2010
22. februar 2014
Her om dagen laget jeg en sufflë med blåskimmelost og hvitvin som jeg hadde jeg plukket ut en Scharzhofberg Riesling fra Von Hövel til. Sufflêen falt sammen, men vinen var en åpenbaring! Det er lenge siden jeg har smakt en så elegant sødme i en vin. Weingut von Hövel holder til i Oberemmel like…
Kylling Cacciatore
19. februar 2014
Denne italienske retten Cacciatore ("jeger") er ikke så ulik den franske retten, Coq au vin. Den eneste forskjellen er vel at franskmennene bruker fransk vin, og italienerne italiensk vin. Retten skiller seg også ut i Italia ved at norditalienerne helst bruker hvitvin, mens søritalienerne helst…
Jean-Paul Brun Beaujolais L´Ancien 2012
15. februar 2014
Jeg traff Jean Paul under en pressemiddag i fjor, og ikke bare likte jeg vinene hans men fikk også et meget godt inntrykk av han som person og fagmann. L`Ancien er nå kommet i ny årgang, og er en mer tiltalene og fruktig vin enn 2011 årgangen. Det er en super hverdagsvin og til prisen (152.-) er…
Pape 2008
12. februar 2014
Jeg ganske enkelt digger denne vinen. Alle årgangene siden 2003 er blitt smakt og den har aldri skuffet. Da jeg for ikke lenge siden hadde et gledelig gjensyn med den på en smaking hos importøren, syntes jeg det var på tide med en oppdatering om denne gode 2008 årgangen. Àlvaro Castro overtok…
Kylling i Vin Jaune med morkler
9. februar 2014
Valg av fjærkre vil for min del heretter falle på Holte Gård. Ikke bare smaker de uovertruffent men levevilkårene til kyllingene deres er av de aller beste. De har godt med plass når de vokser opp, 7 kyllinger per kvadratmeter, de får leve lenger (58-100 dager), de får ikke antibiotika og de…
To flotte Barberaer som kan lagres
5. februar 2014
Barbera er ikke en utpreget lagringsvin, vanligvis bør de drikkes unge og helst innen 4-5 år, men noen produsenter lager altså viner som kan lagres lengre. Spesielt lagringsdyktige er Superiore viner, som får sin betegnelsen Superiore fordi den må lagres på fat i minimum 12 måneder under…