Ampeleia 2009
I 2002 ble vingården Ampeleia i Maremma til etter at tre venner, Elisabetta Foradori, Giovanni Podini og Thomas Widmann, fikk realisert ideen om å lage en vin som skulle være elegant, balansert, strukturert og gjenspeile terroir. De tre brukte lang tid på å kartlegge jordsmonnet og kom tilslutt frem til at Maremma hadde det som skulle til.
Gården er nå på 38 hektar, hvor de produserer 80 000 flasker om året. Vinstokkene er ca 15-20 år gamle.
Druene er håndplukket, og fermentert i sement-tanker på 50-60 hl, og får 20 dagers masserasjonstid. Vinen lagres videre på eikefat i 16 mnd før dentappes og får 12 måneder flaskelagring før den kommer for salg.
2009 årgangen har vist seg å være den beste årgangen av denne vinen så langt. Nydelig balansert og elegant vin, kjølig frukt, smak av plomme, kirsebær, bringebær og lær, avslepne tanniner. Lang, lett bitter, avslutning.
Drue: Cabernet Franc 60%, Sangiovese 15%, Grenache 10%, Carignane 10%, Mourvèdre 5%.
Passer til lette retter av lam og indrefilet okse.
Drikkes best fra nå til 2021.
Robert Parker gir den 94 poeng, mens Winespectator gir den 90 poeng.
Vinmonopolet 289.- kr (v#9865401)
andre viner fra Ampeleia på Vinmonopolet:
Ampeleia Kepos 2010
Ampeleia Unlitro 2011