Årets mest minneverdige viner
Enda et år er snart tilbakelagt og det er på tide med et tilbakeblikk på de mest minneverdige vinene jeg har smakt i løpet av året. Nå har jeg smakt drøye 3000 viner dette året så det er et snevert utvalg som tas med her nå, men alle vinene som er nevnt her representerer meget gode opplevelser. De fleste av vinene finner du på Vinmonopolets bestillingsliste, der venter omtrent 14 000 produkter på din bestilling, mot ca. 1500 på hyllene i butikkene. Ofte finner du mer spennende viner der og du bestiller enkelt og greit via Vinmonopolets nettbutikk eller ved å sende en mail til ditt lokale vinmonopol. Du får en sms når de er klar til avhenting eller du kan til og med få de sendt rett hjem.
Sandrone Barbera d’Alba 2013
Når man snakker om viner fra Piemonte, går det ikke an å komme utenom Sandrone. En av de beste produsentene i området. Vinen trenger 2 timers lufting i flasken og åpenbarer da intense, leskende, balanserte og innsmigrende smaker av sødmefulle røde bær, krydder, en anelse fat, bløte tanniner og en friskhet som innbyr til stadig et glass til. En vin som jeg ble ordentlig glad over å ha smakt og som gir mersmak. Anbefales å drikkes i en temperatur på 16° C og i følge produsenten innen år 2022, men jeg skal legge et par stykker på langs i noen år over det anbefalte for å se hvordan den utvikler seg.
Domaine de Bellene Saint-Romain Vieilles Vignes 2014
Straks jeg smakte denne vinen ble det klart at det var en spesielt god vin. Den hadde noe ekstra med seg som ikke mange andre viner av sorten har, rik, fyldige smaker av aprikos, hvit pepper, grønne urter og utrolig leskende syrlighet. Vinen er absolutt frisk, på en meget behagelig vis, som balanserer flott mot de gode fyldige og konsentrerte smakene. Smakene varer og rekker og det er vanskelig å sette fra seg glasset, må bare ha litt til.
Pomarium Pinot Noir 2013
Dette er bare et fyrverkeri av en vin. Ekstremt flott fruktkonsentrasjon og rikhet, med silkeaktige, mørke og leskende smaker av modne kirsebær, blå plommer, ørlite viff av karamell og espresso. Men samtidig holder syren i vinen smakene florlett i hånden, gir den det lille ekstra løftet mot perfekt balanse. Tanninene er forsiktige og integrert i vinen, smakene varer en evighet. Dette er rett og slett en super vin i en super årgang som lett kan nytes alene temperert til 14-16° C.
Crystallum Peter Max Pinot Noir 2015
Peter Max dufter forførende av saftige røde bær som jordbær og rips. Den har en særegen fyldig og elegant sursøt, lett bitter, smak av jordbær, aprikos, moreller, rips og med integrerte tanniner. En frisk sak som gleder med sin fruktige tyngde og friske syrlighet. Jeg bent ut digger den. Spesielt med en temperatur mellom 12-13° C får jeg frem det beste i denne vinen
Pascal Clement Pommard 1er Cru Clos de Verger 2012
Dette er fremdeles en ung vin som kan nyte godt av et noe lengre liv i kjelleren. Men etter noen timer har den fått tid til å åpne seg og en utrolig ren frukt med utsøkt balanse vin med friske smaker av mørke kirsebær, nøtter, lær og marsipan. Det tanninske bittet er der, men ikke for kraftig, kun nok til å bekrefte et bra lagringspotensial, et potensial som Pascal selv mener ideelt er på 5-10 år. Jeg mener det er for forsiktig og håper mine flasker vil vare i minst 10+ år.
Pascal Clement Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Boudriottes 2013
Denne Montracheten er umiddelbart innsmigrende, myk, bittersøt, fyldig og leskende smak av nøtter, olje og fersken som får meg til å åpne alle sanser, til å både lytte og smake til vinens nyanser. Den gleder og utfordrer, lenge og åpner opp minner om sommer, sjømat og et svevende kyss på kinnet fra en jente jeg kjenner. Jeg er forelsket!
Momento Chenin Blanc Verdelho 2014
Det første som slår imot meg fra glasset etter å ha luftet vinen på karaffel i 2 timer er en vidunderlig duft av fersken, flint og nyslått høy. Scenen er satt, 60% av av totalinntrykket av vinen er bestemt, det lover veldig godt. Neste sanseinntrykk er smaken (30%), den bekrefter helheten: er leskende, med lett fyldig frukt av aprikos, fersken, peppertoner, nøtter, med en myk men frisk syrlighet, tørr og fin utgang, men samtidig lett og lekende i munnen. Det er en veldig behagelig og rund vin som gleder og gir rom for ettertanke. 10-12° C viser seg å være en perfekt temperatur for den. Vinen har et lagringspotensiale på minst 10 år, hvis du får tak i en, og om du klarer å la den ligge så lenge!
Mange av vinene jeg smaker rekker jeg ikke å skrive utfyllende artikler om og nevner derfor gjerne kort på min instagram-konto. Noen godsaker derfra er for eksempel; Villa Job Rosso 2014, Scarpa Barbera d’Asti La Bogliona 2007, Olek Bondonio Barbaresco Roncagliette 2013 og Richard Rottiers Beaujolais Villages La Sambinerie 2015.