Audoin Marsannay Clos du Roy 2011

Clos du Roy 2011

Denne fine Pinot Noir vinen kommer fra en produsent som jeg har fulgt i noen år. En vin det er verd å stifte nærmere bekjentskap med hvis du ikke kjenner til de fra før.

Domaine Charles Audoin er en liten familieeiendom på 14 hektar som ligger i landsbyen Marsannay helt nord i Côte de Nuits, Burgund. Familien har drevet eiendommen i fem generasjoner og har tappet sin egen vin siden i 1972. Domaine Audoin eier hovedsakelig vinmark i Marsannay, men har også noe marker i Gevrey-Chambertin, Fixin og Pommard.

Cyril Audoin (1978), som er utdannet ønolog, har laget vin siden han var 15 år gammel og har løftet eiendommen opp i toppsjiktet i Burgund. I dag lager Cyril og hans bestemor, Marie-Françoise, 14 forskjellige «naturlige» viner med spontangjæring som verken filtreres eller klarnes. Stilen er generelt kraftig med sterkt jordsmonnspreg, saftig kjølig frukt og meget god lagringsevne. Cyril er ingen stor tilhenger av eikepregede viner og bruker maksimalt 20 prosent nye eik for sine viner.

Audoin marker
Audoin marker
foto © Audoin

Marsannay kalles gjerne porten til Côtes de Nuits. Dette er et av de få områdene i Burgund hvor det fremdeles lages vin til gode priser. Marsannay fikk AOC status i 1987 og det er i dag ingen 1er eller Grand Cru marker i Marsannay, men flere av vinmarkene vil snart bli oppgradert til 1er Cru. Vinmarkene i Marsannay ligger i all hovedsak i fine skråninger med god drenering og har et kalkholdig jordsmonn.

Vinterlandskap
Vinstokker i Marsannay i vinterdvale.
foto © Autentico

Druene til denne vinen er høstet for hånd, avstilket, blitt gjæret med naturlig gjær i brukte fat. Videre er den lagret i 14 måneder på 228 og 500 liters eikefat, hvorav ca 20% nye fat. Vinen tappes ufiltrert og lagres i minimum 6 måneder på flaske før salg. Vinstokkene her er ca 45 år gamle.

Clos du Roy er en slank og delikat Pinot. Den har saftige, lyse, slanke og lett mørke, fruktige smaker med en god del krydder, litt mye kanskje, i ettersmaken. I alle fall uten mat til. Drikker du den til oksehale, lam i appelsinsauseller urtetrekt indrefilet, blir det en fin opplevelse. Temper gjerne vinen til 14-16º C for maks utbytte av den.

Domaine Charles Audoin har ingen hjemmeside men du finner de på dette kartet.

Marsannay, the hidden gem of Burgundy

Imperatrice.com.hk

Audoin Marsannay Clos du Roy 2011

Tidligere anbefalinger av Audoins viner;
Audoin Marsannay les Favières 2007
Audoin Marsannay 2006