Bava Piano Alto Barbera d'Asti 2000

Piano Alto Nizza 2000-1

Av og til er det ålreit å dra frem en av de ekstra gode vinene. Den koster litt mer, men å sitte igjen med følelsen av å ha smakt en vin av ekstra storhet, er verdt pengene. Det er ikke hverdagskost å kunne handle en 15 år gammel vin på Vinmonopolet, ferdig modnet, klar for akkurat din gane.

Vinhuset Bava holder til i landsbyen Cocconato i Monferrato (Piemonte) en times kjøretur rett øst for Torino. Her plantet familien Bava sine første vinranker allerede på 1650 tallet, men det var ikke før i 1911 at produksjonen for alvor startet. I dag produserer de vin på 9 forskjellige druesorter; Barbera, Nebbiolo, Malvasia, Chardonnay, Sauvignon og Muscat som er de viktigste, men også mindre kjente druesorter som Ruche, Albarossa og Grignolino.

Familiens eiendom strekker seg fra Monferrato (Agliano og Cocconato) til Lange (Castiglione Falletto), hvor de har tilsammen 50 hektar vinmarker og 20 hektar skog. Den totale produksjonen er i dag på 500 000 flasker.

Bava_kara
Pietro Bava (nr 3 fv) og hans tre sønner, 4. generasjons vinmakere, Roberto, Giulio og Paolo
foto © Bava Winery

Vinmarkene til Piano Alto (høyt land) ligger i den høyeste delen av åsene rundt landsbyen Agliano er generelt ansett som en av de beste plasseringen for denne druen som gir de mest strukturerte og lagringsdyktige Barberaene. Vinrankene her er i tillegg de eldste (60 år) på gården og ligger rundt hovedhuset på eiendommen. Selve Piano Alto markene er på totalt 15 hektar.

2000 ga en spesielt god årgang etter en varm sommer med kjølige netter etterfulgt av en fin kombinasjon av varme og regn utover høsten. Andre gode årganger er; 1998, 1999, 2001, 2007 og 2009. For samlere og spesielt interesserte er det også mulig å handle viner helt tilbake til 1997 årgangen fra gården.

60% av produksjonen eksporteres til utlandet.

PianoAltoEstate and vineyards
Piano Alto markene, foto © Bava Winery

vinifikasjon
Druene til Piano Alto er av 100% Barbera og har en utmerket konsentrasjon av sukker og antocyaniner. Alle druene håndplukkes og gjæres i 1 uke med skinnkontakt. På slutten av masserasjonen (ståltanker) starter den malolaktiske gjæringen. Vinen lagres videre i 18 måneder på spesielle, skreddersydde, 1500 liters, tredoble kar. Vinen filtreres ikke, ingen kjemikalier brukes, og kun ørlite sulfitter.

smaksnotater
Fyldig fløyel i munn. Hehe, joda jeg står for det, den har en fyldig frukt som er som fløyel i munnen, med smaker av modne moreller, tørkede nøtter og blå plommer. Smakene er konsentrerte, frukten er ren, balansen og nerven i vinen er til å ta og føle på, den er så absolutt frisk og innbydende. Tanninene pirrer og ettersmaken er lang og god. Et godt eksempel på en moden vin som har beholdt friskheten og frukten, noe som lover godt godt for enda noen år (2-5) i en god kjeller eller vinskap. Luftes gjerne en times tid i karaffel før konsum.

Passer til grillet lammelårkje/lammegryte eller nyt den alene i ro og mak.

Bava Piano Alto Barbera d’Asti 2000

Azienda Bava