Beyer Riesling les Ecailler 2009
Med 8 år på baken får du en veldig bra og moden Riesling i denne kameraten her. Jeg var egentlig på jakt etter en bra orangevin, men ble anbefalt Beyers Riesling etter litt frem og tilbake. Heldigvis for det. Det var nemlig den som reddet kvelden.
– – –
Maison Léon Beyer holder til i Eguisheim, Alsacevinens vugge, et steinkast fra Colmar som er hovedstad i det franske departement Haut-Rhin i Alsace. Vinmakertradisjonen har gått i arv fra far til sønn siden 1580 og i dag er Leon Beyer en av de mest kjente vingårdene i Alsace sammen med Hugel og Trimbach. Beyer eier selv ca. 20 hektar vinmarker i og rundt Eguisheim, men kjøper også inn druer fra omkringliggende gårder (ca. 50 hektar). Totalproduksjon er 800 000 flasker per år.
I tillegg til at Beyer produserer en rekke gode viner lagrer de også et stort utvalg av vinene i et stort, underjordisk, hvelv for å slippe de når de har oppnådd ønsket modning. Modne viner som vi får glede av gjennom blant annet dagens vin, Les Ecaillers men også Comtes d’Eguisheim 2008 som begge finnes på Vinmonopolet. Flere av toppvinene deres; Gewurztraminer Comtes d’Eguisheim og Riesling «R de Beyer» (fra Grand Cru Eichberg) og Riesling Comtes d’Eguisheim (fra Grand Cru Pfersigberg), er også tilgjengelige i eldre årganger fra gården.
vinifikasjon
Druene, 100% Riesling, kommer fra Grand Cru marken Pfersigberg i Eguisheim. Jordsmonnet består av kalksten og leire. Håndplukkede druer som presses gjennom en pneaumatisk presse i 3,5 timer, naturlig gjæring og lagres i 10 måneder på gamle, franske eikefat (foudres). Modnes på flaske i minst 4-6 år.
smaksnotater
Her får du en flott årgangsvin med dempet frukt og en klar duft av petroleum. Et velbehag av smaker møter meg fra første slurk, noe som varer og varer! Balanserte, behagelige, leskende smaker av røde epler og en anelse petroleum. I midtpartiet kommer syren smygende og tar godt tak i munnhule og tunge, men selv om den tar godt tak er den behagelig og forfriskende egentlig. Smakene sitter godt i og jeg koser meg godt med den uten mat til selv om den egentlig er godt egnet til mat. Prøv gjerne til grillet breiflabb med paprikasaus eller grillet tunfisk med gnocchi.
Drikk temperert til 10° C. Vinen vil kunne holde seg fint i 5-10 år, om ikke lenger. 2007, 2008 og 2009 er alle topp årganger for denne!