Bosco Agostino Barolo Neirane 2008

Agostino Neirane 2008

Jeg har vært så heldig å ha smakt Boscos Neirane 2008 ved flere anledninger. Første gang var på gården hans, da var den nettopp tappet på flaske, men jeg noterte allerede den gang at det var en meget lovende vin!  Nå, snart to år senere, er den fremdeles ung, men har utviklet seg til å bli en svært flott vin, og bare vil fortsette å utvikle seg positivt i årene fremover.

Bosco Agostino er en familiedrevet gård som holder til i LaMorra. Frem til 1970 ble druene herfra kun solgt som frukt, men med stort hell startet de kommersiell vinproduksjon fra 1979. I dag er det Andrea Bosco som har ansvaret for gården som er på 5 hektar fordelt mellom Nebbiolo, Barbera og Dolcetto. 80% av vinrankene eies av Bosco, mens 20% er innleide marker. Huset til Bosco ble ombygget i 2006 med blant annet ny kjeller og produksjonslokale, det er ikke stort eller fjongt, men effektive lokaler. Bosco produserer nå ca. 27 000 flasker per år. Av disse eksporteres 85% til utlandet, mens de resterende 15 % av totalproduksjonen selges til lokale restauranter og Enotecaer i Langhe området. Eksporten er fordelt med USA (20%), Japan (20%), Sveits (20%), Norge (10%), Sverige (10%), Danmark (10%) og andre 10%.

Boscos cellar
Andrea Boscos kjeller

Neirane en cru fra Verduno, langs grensen til La Morra, med retning sørvest i en høyde på ca 350 meter. Jordsmonnet er løss og sand, som gir florale toner på vinen i retning av fioler samt røde frukter, og med en distinkt eleganse. 2008 var en typisk bra årgang for Nebbiolo druen, Det var ikke for varmt og med en passe mengde regn. I slutten av august ble det kjøligere på kvelstid, og i løpet av september var forskjellen på temperaturen mellom natt og dag bra, noe som er optimalt for Nebbiolo druen. Resultatet er en klassisk årgang av Barolo, kraftig og godt med tanniner.

Neirane 2008 ble fermentert i rustfrie ståltanker med en temperatur på 28-30° C. Den fikk en maserasjon på 20-22 dager, deretter ble den lagret i 2-3 måneder i rustfritt stål før den ble overført til Slavonske eikefat, Botti (2000 liter), i 2 år. Til slutt har den fått 10 måneders flaskelagring før salg.

Andrea Bosco2
Andrea Bosco

På duft har denne en flott kjølig og et lett sursøt preg, som sier Nebbiolodrue hele veien. En duft som lar deg sitte og mimre en stund før du tar første slurk. Men da er du også solgt på smaken. Det begynner med en silkeaktig, balansert og elegant frukt, med et midtparti hvor markerte tanniner og et friskt syrenivå pirrer smaksløkene. Kirsebærene kjennes i det fjerne sammen med et ørlite viff av eik og en moden frukt. Nettopp frukten her er verd å nevne spesielt, det hele er bare så rent og pent. Nydelige smaker som drar minnene mine tilbake mot markene rundt La Morra. Minner og smaker som sitter veldig lenge i.

Den andre CRU vinen til Andrea, La Serra, er også en god Barolo, men i denne årgangen står Neirane for meg frem som den mest enestående av de to. Den drikker godt nå, men kan med fordel lagres i opptil 10-15 år.

Vinofil.no

Bosco Agostino

Bosco Agostino Barolo Neirane 2008

tidligere artikler:
Bosco Agostino Barbera D`Alba Volupta 2009