Bret Brothers Mâcon-Villages Cuvée Terroirs du Mâconnais 2014
Det høres nesten ut som det er en Australsk eller Amerikansk produsent, men neida, den kommer fra Burgund. Jeg liker meg i Burgund når vinene smaker som denne, og ikke minst siden den er såpass rimelig også.
Familien Bret har vært eiere av La Soufrandière siden 1947, da bestefaren til brødrene Jean-Guillaume og Jean-Philippe kjøpte denne eiendommen i Pouilly-Vinzelles, den sydligste appellasjonen i Maconnais, Burgund. For å komme hit tar det omtrent en times kjøretur med bil nord for Lyon. Like etter overtakelsen av familieeiendommen i 2001 startet de to brødrene Bret sin nègoce-virksomhet Bret Brothers, med innkjøp av druer fra gamle vinstokker. På det tidspunkt var La Soufrandière også frigjort fra det lokale kooperativet, slik at 2000-årgangen i sin helhet ble vinifisert og tappet av familien Bret.
Fra den spede begynnelse hadde de en hektar vinmarker, noe som i dag har vokst til 4,5 hektar. De har hele tiden kjøpt opp naboparseller som har blitt ledige underveis. Brødrenes prinsipp for négoce-vinene er én vin fra én parsell, dyrket av én vinbonde. Brødrene Bret har også selv ansvaret for når druene skal høstes, og produserer 16 mikrocuvéer på mellom 900 og 4000 flasker hver. De to vinmarkene til La Soufrandière (Les Quartz og Les Longeays) dyrkes biodynamisk.
vinifikasjon
Vinrankene står i kalkholdig jordsmonn. Innhøsting av druene skjer for hånd etterfulgt av langsom og forsiktig pressing. Både den alkoholiske og den malolaktiske gjæringen skjer uten tilsettinger og uten syrejustering. Gjæring og lagring skjer på 228-liters franske fat, og vinene tappes normalt etter 11 måneders lagring.
smaksnotater
Fra den lyse strågule fargen og en sommerlig duft av fersken og eple fra glasset, blir jeg møtt av overraskende behagelig smaker. Det stemmer liksom fra første stund. Smakene er også av fersken og epler, noen kryddertoner og en veldig konsentrert men lett frukt. Utgangen på smakene er lang og med et syrlig farvel og et kyss av blomster.
Drikk den gjerne temperert til 9-10° C og da til geiteost fra Mâconnais eller grillet breiflabb.
Bret Brothers Mâcon-Villages Cuvée Terroirs du Mâconnais 2014