Cal Pla Mas d’en Compte 2011
Jeg stoppet kontant ved denne spesielle vinen på en pressesmaking nylig. Smakene stod frem og overrasket meg såpass at den måtte smakes både 1 og 2 ganger! Spanske viner i vinden! Som en digresjon kan det nevnes at 2012 årgangen ble sluppet et år før 2011 årgangen fordi den var tidligere moden.
– – –
Vingården Celler Cal Pla ligger i landsbyen Porrera i det sørvestlige hjørnet av vindistriktet Priorat, omlag 1,5 times kjøretur sør/vest for Barcelona, og er den største av de 12 landsbyene i sonen. Gården har røtter tilbake til 1780 og drives i dag av Joan Sangenís som er 8. generasjonen i familien Cal Pla. Han tok over driften fra sine foreldre i 1996 etter å ha avsluttet ønologi-studiene sine. Frem til da hadde familien solgt vinen i bulk til beboerne i landsbyen. Joans foreldre, Jaume og Mercé, kjøpte Mas d’En Compte i 1988 og utvidet dermed også omfanget av familiebedriften. Sammen med dette kjøpet kom et gammelt, ødelagt hus i landsbyen som ble renovert og brukes i dag som gårdens vinkjeller.
Gården rår i dag over 30 hektar vinstokker som alle ligger rundt Porrera og de produserer totalt 120 000 flasker i året. De eldste vinrankene er hele 108 år gamle og ligger i marken Mas d’En Caçador, byens Grand Cru mark. De resterende vinrankene varierer i alder fra 15 til 80 år. Driften er økologisk, noe som høres enkelt ut i et så varmt og tørt klima, helt til du ser hellingen til noen av markene. Av røde viner lages de på Garnatxa Negra, Cariñena og Cabernet Sauvignon, mens hvitvinene lages på Garnatxa, Picapoll, Macabeau, Pansal og Moscatel.
fakta
– 70% av produksjonen eksporteres, i all hovedsak til USA, Tyskland og Sveits
vinifisering
Druene til Mas d’en Compte kommer fra 32 år gamle vinstokker som står i skiferjord på 350-500 meters høyde mot nord-øst. Druesammensetningen er 60% Garnatxa Blanca, 20% Picapoll blanc og 20% Pansal, og druene høstes for hånd i små kasser og bæres til kjelleren hvor de blir sortert. Mosten får en pre-fermenteringsmasserasjon på 48 timer, med skall, før pressing og gjæring i rustfritt ståltanker etterfulgt av 7 måneders modning på 1-2 år gamle franske og amerikanske eikefat.
smaksnotater
2011 var en varm årgang, noe som merkes på vinen. Den har en distinkt duft av fersken, aprikos og honning. På smak er den ganske fet, rund og fyldig med smaker av fersken, aprikos, krydder og tørket frukt med klare eiketoner. Syren er balansert mot frukten, ettersmaken lang og med en tørr avrunding. I det store og det hele er det en absolutt fyldig vin med gode smaker som gjør at den står ut av mengden og behager smaksløkene mine. Jeg smakte 2012 årgangen opp mot 2011 og konkluderte med at 2011 er en mer kompleks og mer sammensatt, rik vin. Det er vanskelig å spå hvor lenge denne kan lagres, men Joan mener 15-20 år er innafor.
Server den temperert til 10° C og gi den gjerne en times lufting så den får tid til å åpne seg opp. Vinen trenger en smaksrik rett som chowder med mais eller som anbefalt fra gården, grillet ål!