Carl Loewen Riesling Alte Reben 2014
Snakk om å få valuta for pengene! Dette er en flott vin som byr på mange gode smaker og til 175.- kr er den et røverkjøp! Det er bare å laste opp!
Weingut Carl Loewen er et familieforetag som har laget vin siden 1803 i byen Leiwen ved Moselelven, ca. 30 minutters kjøretur nordøst for Trier. Per i dag eier de 13 hektar vinmarker; Laurentiuslay, Ritsch, Maximiner Herrenberg, Maximiner Klosterlay, og produserer 100 000 flasker i året. Ca. 90% er beplantet med Riesling druer, resten er Pinot Blanc og Rivaner.
Gården drives av far, Karl Josef Loewe og hans sønn Christopher som ble uteksaminert fra Geisenheim i 2014. Christoffer har siden hatt praksisplass hos kjente vinprodusenter som; Felton Road (Central Otago, New Zealand), Herman J. Wiemer (New York, USA), Karthäuserhof (Ruwer, Germany), Maximin Grünhaus (Ruwer, Germany) og Clemens Busch (Mosel, Germany). Loewen er også medlem av den eldste vinassosiasjonen i Mosel, Bernkasteler Ring.
Loewe benytter kun naturlig gjær (spontanfermentering), og i all hovedsak gjæres vinene på 50 år gamle Mosel eikefat. Vinene ligger alltid på bunnfall, og slippes når de er klare. Christopher synes det er vanskelig å velge ut de beste årgangene, men om noen står ut er det 2012, 2013 og 2014. Hver for seg vanskelige årganger som satte vinmakeren ekstra på prøve.
fakta: Vinmarken, Maximin Herrenberg, plantet i 1896 på upodede vinstokker er med sine 119 år en av de eldste Riesling-markene i verden. 40% av produksjonen eksporteres til Norge, USA, Finland, Nederland, Sveits, Australia og Polen. De bruker ikke kunstgjødsel. Alte Reben betyr gamle vinstokker.
vinifikasjon
Alte Reben er laget på 100% Riesling druer som vokser på vinranker som er fra 50 til 60 år gamle. Vinrankene står i jordsmonn med hovedsaklig Devon skifer (rød sandstein). Druene plukkes for hånd før de presses og spontangjærer i 100 dager på rustfrie ståltanker. Kun få dager før tapping på flaske fjernes gjæren. Vinen flaskelagres i 6 måneder før salg.
smaksnotater
Vinen er strågul på farge, frisk aromatisk på duft, bred og fyldig smak av aprikos, honningmelon, fersken og litt salt kamskjell. Den er tørr men med komplekse og rike smaker, dempet syrlighet, balansert og lang ettersmak. Absolutt mye vin for pengene. Temperer den til 9-10° C.
Liker du vinene unge og friske anbefales det å drikke denne innen 4 år, men ønsker du en mer utviklet vin kan du vente fra 5 og opptil 15 år. Kjøper du 5-6 flasker nå kan det være morsomt å følge smaksendringene/modningen av vinen over flere år. Smak for eksempel èn hvert 2. år og bli noen erfaringer rikere.
Drikk den til kyllingpai, eller til kamskjell i fløtesaus. Bam!
1 kommentar
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Besøkte Loewen i slutten av august. Ble varmt mottatt av Christopher. Fikk prøve nesten hele rekka av fantastiske viner. Tror jeg skal bunkre opp en del Alte Reben, elsker konsentrasjonen i den..