Carres Olivastro Bobal 2009
Aldri hørt om druen Bobal før? Ikke jeg heller, før jeg kom over denne vinen. Når jeg googlet druen så jeg at det er Spanias 3. mest plantede druetype, bare overgått av Tempranillo og Airén, og burde vel derfor ha hørt om den før. Men så har jeg ikke hørt om Airèn før heller, selv om det er Spanias mest beplantede drue!
Det har vært drevet produksjon på Bodegas Carres i fire generasjoner før Jose Luis Torres Carpio startet vinproduksjon på gårdens 6 hektar vinmarker i 2008. Vinstokkene her er gjennomsnittlig 50 år gamle og ligger rundt gården hans i Requena, Spania, ca 50 minutter med bil fra Valencia.
Her har han så langt kun laget denne ene vinen, Olivastro. Men i år har han også kommet med en rødvin som heter Membrillera. Jose jobber etter biodynamiske og organiske prinsipper, men er ikke sertifisert.
Druene plukkes for hånd, legges i esker som rommer 15 kilo og fraktes i vogn bort til gården som ligger like ved. Her kjøles druene ned med tørris for å reduserere muligheten for infeksjoner før de presses for hånd og får to dager naturlig maserasjon. Vinen lagres i 9 måneder på fransk eik før den tappes, ufiltrert og uten svovel, og lagres 1 år på flaske.
Olivastro er en utypisk Spansk vin som både overrasker og gleder. Den har en mørk smak av modne bjørnebær, bringebær og plommer men samtidig en behagelig friskhet, god balanse og modne tanniner. En vin som flørtet lenge nok med smaksløkene mine til at jeg ga etter og bestilte en kasse av den til glede i svale sommernetter.
Det lages 12000 flasker av denne i året hvorav kun 480 flasker er tilgjengelig for salg i Norge. Bestiller du èn flaske av denne for å smake den først, kan du fort ende opp med bare å få tak i den ene;)2009 årgangen kommer på Vinmonopolet 3. mai. Vinen kan fint lagres i 10-12 år.
Passer til pastaretter, pizza og grillet kjøtt. Anbefalt serveringstemperatur er 15° C.
Drue: 100% Bobal