Casa de Saima Garrafeira 2017
Casa de Saima holder til i den lille landsbyen Saima i hjertet av Bairrada-regionen en times kjøretur sør for Porto. Her har familien eid gården i 3 generasjoner. I dag er det Diogo Silva hans søster Raquel som styrer gården, men det var hans bestefar som startet det hele. Han var født og oppvokst på gården og var den som startet med å produsere vin til eget forbruk men etter noen år begynte de å selge vin under egen etikett. Bestemoren, som i dag er 95 år gammel, bor fortsatt i huset like ved siden av vingården. Akkurat som hun gjorde for et halvt århundre siden da noen av de første flaskene med navnet hennes på etiketten kom på 1970 tallet.
Da bestefaren gikk bort ved tiårsskiftet fortsatte Diogos far, sammen bestemoren å bygge videre på vinproduksjonen. Rundt slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet sluttet faren og moren i jobbene sine for å satse 100 % på vinproduksjonen og tok samtidig navnet «Casa de Saima». Flere vinmarker ble kjøpt og nye vinstokker ble plantet. Noen år senere skilte foreldrene seg og moren, Graça Miranda, tok over kontrollen på vingården. I fjor gikk også hun bort men hennes arv og harde arbeid blir hedret og videreført av Diogo og hans søster Raquel Almeida e Silva, sammen med sin far, svoger, vinmaker Paulo Nunes, og alle som har vært en del av Saima-familien i flere tiår.
I dag er gården på totalt 15 hektar, alle egeneide, med en årlig produksjon på rundt 100-120 tusen flasker. De lager rødviner på; Baga, Touriga-Nacional, Merlot, Pinot og hvite; Maria-Gomes, Bical, Cercial og Chardonnay. De lager også en Rosé, fra druesortene Baga og Touriga Nacional. Av musserende viner finnes det Reserva Bruto Natural fra Maria-Gomes, Bical og Chardonnay, og Baga Bruto, laget utelukkende av Baga-sorten.
De tror på en minimal intervensjon både i vinmarkene og i kjelleren. I kjelleren brukes det store åpne steintrau (lagares) som hovedsakelig brukes til røde viner, små eikekar som brukes til hvitvin eller Pinot Noir, store kar (~5000L) for røde viner og ståltanker som brukes i flere sammenhenger, gjerne også til en blanding av lagring på eik og stål.
Fakta
– 50-60 % av vinen eksporteres til USA, Canada, Brasil, Storbritannia, Nederland, Belgia og Norge
– Gode årganger er 1980, 1985, 2001, 2008, 2015, 2017, 2019.
vinifikasjon
Garafeirra lages kun i gode årganger hvor de siste årgangene er fra 2015, 2017 og 2019.
Druesammensetningen er 40% Maria Gomes, 40% Bical og 20% Cerceal, fra vinstokker som er fra 50 til 80 år gamle. Etter skånsom pressing får den spontangjæring på nye eikefat hvor den også modnes videre i 12 måneder frem til tapping på flaske hvor den lagres videre i 2 år før salg.
smaksnotater
Her er det mye smaker, dyp frukt med toner mot naturvin som minner litt om en Juravin på smak. Inngangen på smakene er noe forsiktig/lite fruktighet men som overtas ikke lenge etter av en snikende intensitet og dype smaker av nøtter, moden fersken, papaya, medium eiket, behagelig intense, kremet saltige, leskende smaker, god rik og frisk lengde. Eikebruken er fremtredende men forførende. Jeg synes den best kom til sin rett temperert til 10℃. Prøv den til grillet eller stekt fisk, stekt hvitt kjøtt eller risotto. Drikkes fra nå og helt til 30 år frem i tid.