Castello Vicchiomaggio
Det ble nylig avholdt en smaking her i Oslo med selveste John Matta hvor jeg fikk smake hele 14 av vinene til Castello Vicchiomaggio. Det er ikke ofte jeg finner at så mange av vinene til en produsent holder en så gjennomgående høy kvalitet, men her kunne jeg glatt ha trukket frem hele rekken. Ikke alle er tilgjengelige på Vinmonopolet ennå, så her er et et lite utvalg av hva som er å få tak i i dag.
– – –
Federico Matta begynte sitt vinimport-imperium i London i 1921 og firmaet, FS Matta Ltd, ble den største importør av Italienske viner i England, noe som i 1964 gjorde det mulig for Federico å kjøpe Castello Vicchiomaggio. Hans sønn, John Matta som i dag leder familiedriften, startet sin karriere i selskapet i 1970 etter å ha gjennomført studier ved Scuola Enologica di Alba i Piemonte. John startet tidlig å replante flere av vinmarkene, noe som har gitt et kvalitetsløft til vinproduksjonen og blant annet har ført til at han har fått prisen som beste vinmaker i Italia i 1997, 2002, 2005 og 2010!
Vinproduksjon i Toscana går langt tilbake i tid, faktisk helt tilbake til år 700 da etruskerne styrte og stelte i området. Castello Vicchiomaggio ble faktisk gjenoppbygget på en etruskisk festning i år 956 den gang da slottet het «Vicchio dei Longobardi». I dag er slottet et historisk monument i regionen og ligger på en høyde 300 meter over havet, en 50 minutters kjøretur rett sør for Firenze, midt i hjertet av vindistriktet Chianti Classico.
Gården har i dag 34 hektar vinmarker hvorav 24 hektar er i Chianti Classico med en totalproduksjon på rundt 350 000 flasker per år. 90% av druene de dyrker er Sangiovese mens resten er Merlot og Cabernet Sauvignon. Merlot brukes stort sett til Super Toscanere som Ripa delle More og FSM (Federico Secondo Matta) mens i noen av Chianti Classico vinene brukes det av og til en blend av Sangiovese og en av de andre to druetypene. Agostino Petri Chianti Classico Riserva er for eksempel en blend av 90% Sangiovese og 10% Cabernet Sauvignon.
fakta
– 75% av produksjonen eksporteres hovedsakelig til USA, Storbritannia, Sveits, Norge, Østerrike og Nederland
– de siste årene er det spesielt 2003, 2004, 2010, 2015, 2016, 2017 og 2018 som alle står frem som flotte årganger
– de eldste vinstokkene er i dag omtrent 35 år gamle
Vicchiomaggio Ripa delle Mandorle 2017 bianco
Drueblandingen er 80% Trebbiano og 20% Chardonnay som fermenterer i 6-8 dager med en temperatur på 16-18º C, og modnes i 6 måneder på ståltanker før den tappes på flaske.
Den har en fin fruktkonsentrasjon med lette smaker av røde epler, fersken, pære, kanskje litt mandler også, i alle fall har den en frisk syre og en tørr utgang. Behagelig og god vin, et godt kjøp til 150.-kr. Drikk den helst temperert litt kjølig, omlag 9-10º C. Kan lagres i opptil 4 år.
San Jacopo Chianti Classico 2016
Her er det 100% Sangiovese druer som gjærer på ståltanker i 8-10 dager før 8 måneders modning på store 25-50 HL franske eikefat og ytterligere 4 måneder på flaske før salg.
Lett og frisk vin med medium tanniner, behagelige og kjølige smaker av kirsebær, hvit pepper og med medium tanniner. God og slank vin, balansert og med fin lenge på smakene. Drikk den gjerne til pasta bolognese eller pizza, temperert til 15° C. Den drikker best innen 4 år.
La Prima Chianti Classico Gran Reserva Selezione 2015
Druesammensetningen er 90% Sangiovese og 10% Merlot som gjæres på små ståltanker i 15 dager før den modes i 18 måneder på franske barriques(225L) og får i tillegg 1 år på flaske før salg.
La Prima er en lett og ledig vin med god struktur. Fra glasset kommer det en nydelig sval duft av florlette, søte, kirsebær. På smak har den en behagelig silkeaktig lett syrlig inngang med en snert av et syrekick før den leskende frukten tar over igjen og bærer et pent balansert smaksbilde videre. På utgang kommer det en lett sødme toppet av en lett sursøt-syrlighet som varer bra lenge. Tanninene er pent integrert. Dette er en spesielt god Toscaner som vil vise gode takter i mange år fremover, alt fra 4 til 20 år! Drikk til langtidsstekt hjort.