Ch. Cambon 2013
Samme årgang av denne ble egentlig fort utsolgt i fjor, men så fikk importøren tak i 600 flasker til. Det er gode nyheter for de som liker en saftig og god rødvin til skarve 160.- kr!
Gården til Marcel Lapierre, Chateau Cambon, ligger i byen Villiè-Morgon, ca. 45 minutters kjøretur nord for Lyon. Den nå avdøde Marcel og hans vinmakervenner, Jean-Claude Chanudet og Joseph Chamonard var de første til å endre produksjonsmetodene i Beaujolais på 1980 tallet. Den lille gruppen ble først satt på ideen med å lage vin uten syntetiske sprøytemidler, sen innhøsting, streng druesortering, minimal eller ingen svovling, og uten chaptalisering, av vinmakeren, oppdageren, kjemisten og foregangsfiguren, Jules Chauvet.
Som så mange andre foregangsmenn, møtte de stor motbør blant blant andre produsenter i Beaujolais, men tiden skulle vise at Lapierre og hans kumpaner gjorde klokt i å endre produksjonsmetodene sine. I dag er spesielt Lapierres viner viden kjent og høyt verdsatt.
Etter Marcels sin bortgang i 2010, er det hans kone, Marie Laperierre og familien som driver den 13 hektar store gården og produksjonen av ca. 90 000 flasker vin, videre. Og det med stort hell.
vinifikasjon
Chateau Cambon er laget på 100% Gamay (en krysning av Pinot Noir og Gouais), fra en vinmark nord i Beaujolais Villages. Vinrankene her er 50 år gamle og står i sandholdig granittjord. Vinifikasjonen er gjort på samme måte som for Lapierres Morgon, tradisjonell 12 dagers karbon masserasjon med naturlig gjær i emalje tanker. Vinen lagres i 9 måneder på 200 år gamle Foudre fat før de tappes på flaske med liten eller ingen filtrering eller tilsetning av sulfiter.
smaksnotater
Jeg skjønner godt at denne fort ble utsolgt i fjor, for dette er noe av den mer oppløftende vinøse opplevelsen fra en såpass rimelig vin. Lett sursøt duft av røde bær slår imot fra glasset, og på smak får jeg straks bekreftet at det er en behagelig, elegant, fersk og saftig vin, balansert og frisk med en lett kjøttfull rød frukt. Druen er ikke kjent for å gi tanninrike viner på grunn av sitt tynne skall, og i denne vinen snakker vi om silketanniner. Får du lastet opp noen flasker av denne før de blir utsolgt igjen er det bare å glede seg til å sitte å nippe til denne en varm sommerkveld! Temperer den til 16° C, ikke spar på noen av flaskene men nyt de du har gjennom sommeren og minn deg selv på å kjøpe mer av vinen i neste årgang.
Utfordre dine smakssanser og prøv vinen til torskefilet med jomfrusaus eller kylling cacciatore.