Chateau Bazin 2011
Denne vinen kom jeg over på UBI France messen i Oslo hvor jeg også plukket ut Chateau Meyre sine viner. Chateau Bazin satte sine spor i mine smaksløker, noe som gjorde at jeg ønsket å smake den igjen. På oppfordring fikk jeg tilsendt tre årganger av vinen, 2010, 2011 og 2012 fra produsenten (som søker importør i Norge) og jeg kan bare bekrefte mine første antagelser, at dette er en flott vin!
Cave de Marmandais er et cooperativ med 119 produsenter (mange av dem Chateaus) med totalt 850 hektar vinmarker, mer enn 60 forskjellige viner og en totalproduksjon på 6 millioner flasker i året. Vinmarkene ligger i Sørvest-Frankrike, 70 km mot sør fra Bordeaux på begge åssidene av Garonne-elven. Hver familie eier sin egen eiendom, men vinifiseringen gjøres på cooperativet overvåket av en kjellermester og en ønolog. Arbeidet i feltene utføres av hver enkelt familie, men de rådfører seg med og kontrolleres av kjellermesteren. En del av produksjonen er økologisk og cooperativet har siden 1990 vært kronet med Appellation d’Origine Contrôlée (AOC).
Kjellermesteren på Cave de Marmandais er Jérôme Vassier. Han har mange års erfaring hos blant annet, Château Angelus ( Saint Emilion ), Château Smith Haut Lafitte og Château Haut Bailly ( Pessac Léognan ). Ønologen heter Frédéric Costella.
Det var flere av Cave du Marmandais sine viner på smakingen, men det var Chateau Bazin, som stakk seg ut som mest interessant. Det skulle også vise seg at den er regnet som juvelen av Cave du Marmandais. Eiendommen til Chateau Bazin eies av familien Simmonet og består av 9 hektar vinmarker med en totalproduksjon av Bazin på 20 000 flasker vin per år. Familien Simmonet eier også Château Côte de France som er på totalt 41 hektar med totalt 140 000 flasker produsert per år.
Chateau Bazin har fått 6 ukers maserasjon i betongbeholdere, temperert til 28 ° C. Deretter har den fått 15 måneders lagring på franske eikefat (225 l) hvorav 1/3 av fatene er nye. Ingen flaskelagring før salg. Druesammensetningen er, 60% Merlot, 15% Cabernet franc, 20% Malbec og 5% Abouriou. Jordsmonnet består av leire og kalkstein.
Chateau Bazin 2011 var den mørkeste og mest komplekse av de tre årgangene jeg smakte. Fyldig mørk frukt, med noe vanilje på duft. Den hadde en er fremtredende smak av solbær, mynte og modne kirsebær med en frisk avrunding, lett krydret og med pent integrerte men tørre tanniner og lett krydret. Dette er en kompleks og behagelig vin med middels lang ettersmak.
Chateau Bazin 2010 hadde også smaker av solbær, men med en friskere syrlighet og en ikke så kompleks munnfølelse. Den hadde også mer tanniner, kortere frukt og en bitrere avslutning.
Chateau Bazin 2012 er ennå ikke tappet på flaske men jeg fikk to eksemplarer fra gården tappet spesielt, og selv om den ennå ikke er ferdig utviklet kjennes potensialet for en elegant vin igjen. Den er noe lettere på frukt enn 2011 årgangen, men det vil nok endre seg noe i tiden fremover. Om 1-2 år vil denne begynne å finne formen. Men den viser tegn til en enda mer elegant vin enn 2011 årgangen.
Disse vinene har et lagringspotensiale på 10-15 år.
Drikk denne til andebryst, helstekt lammelår eller grillet indrefilet av svin.