Chateau Laroque 2011
Etter noen år i skyggen av endel andre viner, kom denne flotte vinen under radaren igjen. En gave, et funn, en glede! Det er ikke første gang jeg smaker den og ikke første gang jeg skriver om den, og garantert ikke siste gang heller. Med sine gode smaker gleder den en vinøs mann.
Chateau Laroque er den største eiendommen i Saint-Emilion, 1 times kjøretur rett øst for Bordeaux. med 61 hektar vinmarker hvor det produseres tre viner, Chateau Laroque, Chateau Peymouton og Les Tours de Laroque. 27 hektar av markene er brukt til å produsere Laroque av Grand CruClasse, fra de beste markene og eldste vinstokkene. Total årsproduksjon er ca. 150 000 flasker.
Gården, som lenge hadde stått til forfall, ble i 1935 overtatt av familien Beaumartin. Familien har siden restaurert og modernisert gården til en gård som jevnlig lager utmerkede viner. I 1962 ble 40 hektar av eiendommen replantet, som betyr at dagens vin lages av druer fra 50 år gamle vinplanter. I dag er det Xaviers, 4. generasjon Beaumartin, som driver gården videre.
vinifikasjon
Vinen er laget på 87% Merlot, 10% Cabernet Franc og 3% Cabernet Sauvignon. 80% av vinmarkene består av kalkstein under et metertykt leirholdig jordlag, et jordsmonn som er perfekt for Merlot. Vinen er gjæres i tradisjonelle, temperaturkontrollerte, sementkar som varierer i størrelse. Vinen er modnet i 11-13 måneder i 50% nye franske eikefat og 50% 1 år gamle, brukte, fat.
smaksnotater
Har du fått en god flaske av denne skal du kunne gjenkjenne behagelige og runde smaker av lakris, mocca, nøtter, røk, og en saftig smak av mørke kirsebær. Tanninene er godt integrerte og smakene sitter lenge og behagelig i, med en frisk finish. Men den trenger luft, mange timer av den. Jeg lot den stå på karaffel i 3 timer, da var støvet børstet av den. Det er ikke en slank og lett på tå vin, men heller en vin med litt tyngde og fylde som er perfekt til å nytes en kjølig høstkveld foran peisen. Temperer den til 16° C.
I en god kjeller eller vinskap kan den lagres i 12-15 år.
tidligere artikler; Ch. Laroque 2006 og Ch. Larouqe 2004.