Chateau Meyre Gallen Margaux 2011 og Haut Mèdoc 2011
For en liten stund tilbake var jeg på en økologisk vinmesse hvor jeg blant annet smakte Chateau Meyre sine 2 viner, Haute Medoc 2011 og Gallen Margaux 2011. Begge vinene overrasket og gledet stort. Nå har jeg smakt begge igjen, sammen med Haute Medoc 2006 årgangen. Store viner som jeg gjerne skulle sett ble tilgjengelige i Norge. Importører, kjenn deres besøkelsestid!
Foruten å ha produsert vin i 300 år har Chateau Meyre også et hotell, Le Clos de Meyre, som ligger i hjertet av Médoc mellom Moulis og Margaux. Eiendommen dekker 17 hektar rundt Avensan, 30 km nord for Bordeaux. Gården fikk Cru Bourgeois klassifisering allerede i 1932, og i 2008 gikk gården over til økologisk landbruk og den første sertifiserte økologiske årgangen er 2011.
Det dyrkes 4 forskjellige druesorter her; Cabernet-Sauvignon, Cabernet-Franc, Merlot og Petit Verdot, som alle håndplukkes ved innhøsting. På 13 av hektarene, som ligger rundt gården, inneholder jordsmonnet kalkstein, leire og sandholdig matjord, som er rik på organisk materiale og er godt drenert. I de resterende 4 hektar av markene, som ligger nærmere elven Gironde, består jordsmonnet av kvartær grus, som har en tendens til å være spesielt tørr med et lavt innhold av organisk materiale og en viss syrlighet.
Chateau Meyre Gallen Margaux 2011
På 1,7 hektar vinmarker, lages kanskje den beste av de to vinene deres. Gallen er en vin som kan måle seg mot andre store viner fra Bordeaux. Vinrankene her er gjennomsnittlig 30 år gamle og druesammensetningen for Gallen er, 70% Merlot og 30% Cabernet Sauvignon. Vinen har fått 18-22 dagers fermentering i nye franske eikefat, er lagret i 18 måneder på franske eikefat (50% nye). Totalt 8000 flasker er laget av denne.
Vinen har en flott duft av mørke frukter, solbær og jordbær, med et snev av vanilje. Fyldig og rik smak av solbær, jordbær, bringebær og krydder. Den har pent integrerte tanniner og gjenkjennbar eim av eik, men den er ikke ubehagelig. Tvert imot er det en godt balansert vin med dype mørke krefter mot en frisk bær- og syrestruktur. Meget lang og behagelig ettersmak. Gallen Margaux ble tildelt gullmedalje for denne årgangen av Concours Général de Paris.
Ønsker du å drikke denne vinen til mat er kylling, biff og ytrefilet av hjort gode valg, men den drikkes også utmerket uten mat.
Chateau Meyre Haut Mèdoc 2011 / 2006
Fermenteres i ståltanker i 18-22 dager, før den får 12 måneders lagring på franske eikefat (30% nye). På denne appelasjonen har gården 15,5 hektar vinmarker, totalproduksjon av Haute Mèdoc vinen er på 90 000 flasker vin årlig. Vinstokkene her er gjennomsnittlig 25 år gammel, og druesammensetningen er 40% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 15% Cabernet Franc og 10% Petit Verdot.
Etter å ha smakt 2006 og 2011 årgangene av denne vinen er det liten tvil om at overgangen til økologisk produksjon har gjort vinene bedre. Der hvor 2006 årgangen hadde en skarpere, syrligere og tynnere frukt, har 2011 årgangen en saftigere og mer behagelig inngang. Den er også fruktigere og mørkere, mens friskheten er der fremdeles. Her er gode smaker av bringebær og kirsebær med en undertone av eik, pent pakket inn og med integrerte tanniner. Den har en behagelig lang utgang og etterlater seg lysten på et glass til. Noe jeg også innvilget meg selv:)
Godt matfølge til Haut Mèdoc 2011 vil være helstekt kalkun, ærfugl og indrefilet av okse.