Chowder med mais
Skal du først lage en høstsuppe må du prøve denne chowderen til Henrik Henriksen som jeg fant oppskriften til i A-Magasinet for et par uker siden. Jeg har kun gjort små endringer på oppskriften og resultatet ble en fyldig og god suppe og alt ble spist opp med stor innlevelse.
til 4 personer
4 maiskolber
250 g skogsbacon
2 store sjalottløk
3 fedd hvitløk
1 stangselleri
2 dl hvitvin
75 g hvetemel
200 g poteter
25 g smør
1 gulrot
1,2 l vann
3 dl fløte
4 dl melk
malt chili
fersk timian
fersk koriander
salt og pepper
Skjær maiskornene fra kolbene, ikke få med for mye av stammen på kolben. Kok opp 1,5 liter vann og legg kolbene i, la småkoke mens du forbereder resten.
Ha litt smør i bunnen av en jerngryte på medium varme, finhakk sjalott og hvitløken og fres i gryten til de mykner. Ha i hvitvinen og kok inn i omtrent 5 minutter. Grovkutt baconet og sleng det i gryten, fres i 5 minutter. Finhakk gulrot og stangselleri og fres i 4-5 minutter. Legg i et par timiankvaster og maiskornene, surr det hele i noen minutter før du strør melet over, bland godt. Spe på med kolbekraften, melken og fløten i flere omganger og la det koke opp.
Når all vesken er brukt opp og du har fått ønsket konsistens skreller du potetene, kutter de i terninger, har i gryten og lar det hele småkoke i 10 minutter. Rør jevnlig så den ikke setter seg i bunnen. Smak til med salt og pepper. Krydre med koriander og malt chili. Nam!
Vinmakeren Peter Veyder-Malberg fra Wachau, Østerrike, jobber biodynamisk på den 3,5 hektar store gården sin med vinstokker som er fra 30-50 år gamle. Hans Bruck Riesling 2013 var vinen som matchet denne suppen best. Den hadde den ekstra fruktigheten og krydderkicket ved siden av friskheten som hjalp å gi den fyldige suppen det lille ekstra. En vin som også drikker godt uten mat. Chardonnayen fra Domaine de la Croix, Senaillet Saint-Vèran En Pommards 2015, ble også smakt til men ble litt for anonym. Den hadde fin nok syrlighet, men for liten fylde til å veie opp mot maten .