Claudia’s Quevedo 2018

Portugal og spesielt Douro-dalen er mest kjent for sine portviner, men her får du en spesielt god hvitvin fra området også.

–  –  –

Quevedo begynte å lage portvin allerede i 1889 i Valongo dos Azeites, men på den tiden og helt frem til 1986 var det forbudt for produsenter basert i Douro til å eksportere direkte fra Douro og måtte selge produksjonen sin i bulk til kjøpmennene i Vila Nova de Gaia i Porto. Først i 1986, da Portugal ble med i EU og EU tvang Portugal til å liberalisere havnevirksomheten, fikk de lov til å eksportere direkte fra vingårdene i Douro. 4 år senere etablerte foreldrene til Claudia og Oscar også en vingård i Porto for å produsere portvin under egen etikett.

I dag drives gården av søskenparet Claudia og Oscar Quevedo som er 5. generasjons vinmakere på gården. De lager i hovedsak portvin men hver av søsknene har også sin egne viner under merkene; Claudia´s White/Red og Oscars Red/White/Rosè. Claudia er utdannet ønolog fra universitetet i Vila Real i 1998, og ikke lenge etterpå gikk hun inn i familiedriften og laget sin første vin i 1999. Sammen med broren Oscar og gårdens andre ønolog, Teresa Bastista, lager de sammen en rekk fine viner på totalt 121 hektar vinmarker og produserer omlag 900 000 flasker hvert år.

Så langt er det bare Claudia sin hvite og en LBV som finnes på Vinmonopolet, men til nyttår kommer det enda tre nye portviner, sammen med 2019 årgangen av Claudias hvite. Jeg har smakt begge årgangene og selv om de er nokså like på smak er frukten i 2018 årgangen noe rikere (varmere år), mens 2019 var en noe kjøligere årgang som ga litt friskere viner med en spesielt god balanse. Selve drueblenden er den samme for begge årgangene.

Valle Agodinho i Ferradosa dalen med utsikt mot Douro elven. foto ©️ Quevedo 

Det er ikke få druer de kultiverer, hele 17 sorter. Av de hvite har de Viosinho, Gouveio, Rabigato, Arinto, Côdega do Larinho, Folgasão og Moscatel. Av de røde er det Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Tinta Barroca, Sousão, Alicante Bouschet, Tinta Amarela, Tinta Francisca og Tinta Miuda. De fleste av vinene deres er blend av flere druer, Claudia White er for eksempel en blend av 31% Rabigato, 29% Viosinho, 29% Gouveio og 11% Côdega do Larinho. Rødvinen hennes er en blend på 5 druer, den eneste som ikke er en blend er Oscar sin Rosè som er laget på Touriga Nacional.

Vinrankene på gården er i gjennomsnitt 30 år gamle, de eldste er 60+ mens de yngste er bare noen få måneder gamle. For Claudias White har vinstokkene et gjennomsnitt på 31-36 år.

fakta
– gode årganger for denne er 2004, 2007, 2011, 2016 og 2019
– hele 94% av produksjonen eksporteres i hovedsak til Canada, USA, England, Nederland, Danmark og Japan

Utsikt over Douro dalen fra smakerommet til Quevedo. foto ©️ Quevedo

vinifikasjon
Håndplukkede druer som transporteres i små kurver til vinkjelleren hvor de kjøles ned til 5° C og presses forsiktig. Deretter gjæres den i rustfrie ståltanker. Den modnes videre på franske 500L eikefat i 6 måneder, noen nye, men også noen brukte, både to, tre og fire ganger. Så tappes den og blir liggende på flaske i nye 6 måneder før salg.

smaksnotater
Claudia´s White 2018 har en ganske fyldig, rik frukt med et saltholdig og lett umamipreg, noe tropiske frukter, fersken, cashewnøtter, pent eiket og et syrenivå som gir en gode friske smaker samt en stram tørr finish som gir en behagelig avrunding. Det er en spesielt god matvin som, temperer til 9-10º C, passer supert til grillet kveite. Nam!  Den drikker fint nå men kan også lagres frem til 2030.

Claudia’s Quevedo 2018

Vinoquel – Vinhos Oscar Quevedo