Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2012
Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2012 er et funn! Det er ikke en tilfeldighet at den har fått 96 poeng i Decanter eller at den havner på siden her nå. Den er nemlig strålende god og fåes kjøpt til en overkommelig pris 340.- kr. Det er uten tvil en av de bedre Brunelloene som er å få tak for øyeblikket.
– – –
Col d’Orcia er en av de eldste vinprodusentene i Montalcino som går helt tilbake til 1700 tallet og har siden 1973 vært eid av Marone Cinzano-familien under Grev Francesco Marone Cinzano. Eiendommen ligger flott til ved Sant’ Angelo Scalo med utsikt over elven Orcia, med fin soleksponering mot sør/vest. Kjører du bil til gården tar det omtrent 2 timer å kjøre sørover fra Firenze, eller 2 timer og 45 minutter nordover fra Roma.
Fra 2013 årgangen har gården vært 100% økologisk sertifisert og de driver tradisjonell produksjon på en høyde 300 m over havet. Mange mener at de beste druene nettopp kommer fra vinmarker som ligger mellom 300 og 500 meter over havet. Col D`Orcias produksjon er på 800 000 flasker per år på 143 hektar vinmarker, hvorav 106 er dyrket med Brunello på 25-30 år gamle vinranker. Brunello kan kun lages innen den lille kommunen Montalcino med sine 15×15 km.
Det er ikke alltid lett å vite hvilke årganger som er gode men Wine Spectator har en fin oversikt. Ellers er informasjonen fra gården at 2009, 2011 og 2014 årgangen er mer klar for å drikkes tidlig, mens 2010, 2012, 2015, 2016 som er godt balanserte årganger, trenger gjerne mer lagring.
fakta
– 55% av produksjonen selges til mer enn 70 land, USA, Sverige, Norge, Russland, Canada, Japan, Hong Kong m.fl.
– De dyrker druer som Sangiovese, Moscadello (Moscato bianco), Ciliegiolo, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Petit Verdot, Pinot Grigio og Chardonnay..
vinifikasjon
Druene plukkes for hånd og selekteres nøye. Fermenteringen skjer med skinnkontakt i omtrent 18-20 dager, med en temperatur på 28° C i 15 000 liter rustfrie ståltanker. Deretter får vinen 3 års modning på 2500, 5000 og 7500 liters slovenske og Allier-eikefat og 1 års modning på flaske lagret i en kjeller på gården.
smaksnotater
Selv om det var et varmt år med lavt utbytte og stor konsentrasjon i druene, har de klart å lage en spesielt god årgang med en så utrolig ren og presis frukt at det er en fryd. Det er en perfekt balansert vin med elegant dybde i smakene hvor jeg gjenkjenner blå plommer, kirsebær og nøtter. Tanninene er som silke og avslutningen er frisk med deilig dybde i smakene. En av de beste vinene herfra.
Selv mener jeg at 2012 drikker veldig bra nå, men vil utvilsomt ha godt av å lagres videre, gjerne i opptil 20 år.
Temperer vinen til 16-18° C og drikk den alene eller til lammecarè med jordskokkpurè eller kje/lamme-gryte.