Cold Hand Malus Danica Iseple 2014
Jeg ble oppriktig begeistret da jeg kom over denne friskusen av en annerledes men supergod dessertvin fra Danmark. Den ble sporenstreks handlet inn og servert som avrunding på en 4 retters middag sist helg. De 10 gjestene rundt bordet var skjønt enige om at iseplevinen var spesielt god.
– – –
Cold Hand Winery ble etablert på hobby nivå i 2006 da Jens Pedersen for første gang begynte å eksperimentere fem en løsning på hvordan å best få ut de edle dråper av eplemosten. Malus Danica Iseple var den spede start på fruktvin-eventyret, prosessen med å separere vannet fra eplemosten ble optimalisert vinteren 2010-2011, som er den første årgangen for denne vinen. De dyrker nå epler på 2 hektar nær den lille byen Randers, nord på Jylland i Danmark. De dyrker hele 100 forskjellige eplesorter her, på russiske, engelske og franske epler og lager en hel rekke med gode fruktviner.
Malus Danica Iseple er en kryo-konsentrert eplevin laget på eplesortene Ingrid Marie, Cox Orange, Filippa, Ildrød Pigeon, Elstar og Jonagold. Hver eplesort blir plukket ved optimal modenhet og deretter presset til most. Denne mosten blir deretter frysebehandlet og legges på et fryselager. Her lagres den til den milde danske vinteren setter inn, tankene med den frosne mosten settes så ut i den milde vinteren hvor den konsentrerte sirupen drypper over i en beholder. Sirupen får deretter spontangjære i ståltanker i opptil 1 ½ år, med andre ord ganske sakte. Når alkoholnivået når omtrent 12% dør gjæren og vinen er ferdig. Malus Danica lagres videre på brukte eikefat (barriques) i ca. 4 måneder.
Cold Hand Winery lager også en annen variant av iseplevinen, Cuvee Essencia, laget på Jonagold epler, som er søtere. Den vant prisen som Danmarks beste isvin i år.
Malus Danica Iseple er overraskende frisk med en pent balansert sødme (100g/l) og en superfin smak av modne epler. Det er en glede å drikke denne, fra begynnelse til slutt. Eplesmaken er svært behagelig og sitter lenge og vel i med en frisk og lett bitter overtone gjennom hele smakskurven. Den nytes best kjølig, 6-8° C, og selv om den fint kan drikkes som dessert alene var den superdeilig til oster som Myrull (kremost modnet med melkesopp) fra Grindal Ysteri og Herve Mons 1924 (en mild blåmuggost fra Roquefort regionen).