Creolske reker med ris

creolske-reker1 liten boks tomater
2 ss smør
1-3 deler oliven olje
1 søt paprika
1 løk
2 selleri stenger
1 grønn pepper
2 ss tomatsaus
1 fersk tomat
1-4 kopper tørr hvitvin
1 kg reker eller kongereker
litt Cayenne peper
Div klyper Maldon-salt
1 ss sort pepper
1 ss hvit pepper
1 fersk tyme
2 ss tabascogarlic-saus

Ris til 5 pers.

Smelt smør og olje i en stekepanne på medium varme. Legg i løk, selleri og  paprika når oljen og smøret nesten koker. Rør i pannen, hiv på en klype salt eller to, samt pepper, til løken er gyllen brun. Hell på en halv kopp hvitvin og la det trekke på litt sterkere varme en liten stund. Hell på de hakkede tomatene og rør konstant, hell gjerne på litt mer vin. Etter en stund passser det fint å legge til den ferske, oppkuttede tomaten + en klype salt. Rør jevnt og trutt. Legg gjerne til en klunk vin til uderveis (både til kokken og gryten). La det hele trekke på svak varme i 20 min. Når du er klar er det tid for å legge til de skrellede rekene. La det kose seg i pannen en 5-10min tid. Håpet er at du har husket å sette på en gryte med Jasmin ris og at den er ferdig når rekene har fått nok i gryten.

En liten siderett; (Steinar Hellstrøms)garlic_saus

4 vårløk  (delt i to)
1 olivenolje
1 estragon
1 pepper
1 maldon-salt
1 hvit balsamico eddik

Varm opp en klunk olivenolje sammen med vårløkene, kvern passe med pepper over det hele. Når vårløkene er gyllwenbrune, skrur du bare ned varmen noe. Dryss over en god klype estragon og stek videre i 1 minutt. Hell i to små klunker hvit balsamico og stek videre i 5-10minutter. Strø over en god klype maldonsalt. La det stå i 5 minutter i panna til avkjøling.

Gni fersk hvitløk på noen brødskiver, og varm de opp i ovnen til de er passe sprø. Dyppes i oljen…og spises.

Vinforslag;
Reiterpfad Ruppertsberg Riesling Trocken Grosses Gewächs 2007