d’Arenberg The Dead Arm Shiraz 2010
Denne ble anbefalt av en god vinvenn, takk for tipset Morten:) Det skulle vise seg å være en ordentlig godbit som jeg nøt til siste dråpe.
Joseph Osborn kjøpte 25 hektar marker i 1912 i Maclaren Vale, en ca. 45 minutters kjøretur sør for Adelaide i Australia. Det var begynnelsen på et ikke så lite vineventyr hvor i dag Chester d’Arenberg Osborn, fjerde generasjons Osbornes, lager noen av Australias beste viner på dagens totalt 78 hektar vinmarker.
Dead Arm er egentlig en vinsykdom som kommer fra en sopp heter Eutypa Lata som dreper den ene grenen (armen) på vinranken, derav navnet på vinen. Den døde delen kuttes bort hvert 20 år for å holde planten i live. Plantene er de aller beste på gården og som gir friske druer med liten avkastning men med stor konsentrasjon og intensitet. Vinrankenes alder varierer mellom 30 til 150 år, så de er også noen av de aller eldste rankene på gården.
Vinstokkene er upodet, får minimal eller ingen vanning, ingen kunstgjødsel og minimal sprøyting. Siden utbyttet fra stokkene er minimale, får de også en frukt og en konsentrasjon som er sjelden. Ikke rart at denne vinen to ganger har blitt kåret til verdens beste Syrah.
2010 årgangen var en god årgang både for de hvite og de røde vinene på d’Arenberg. Sesongen startet med mye varme mens resten av sesongen var mild med kjølige netter og lite regn. Resultatet har blitt viner med god fylde og balanse.
vinifikasjon
Små klaser av druer presses forsiktig og overføres til åpne eikefermenterere. Druene fottråkkes under gjæringen før den kurvpresses og overføres til en blanding av nye og brukte franske og amerikanske barriques hvor gjæringen fullføres. Vinen lagres videre i 18 mnd på de eldste og beste amerikanske og franske eikefatene. Vinen filtreres ikke.
smaksnotater
Innbydende og dyp duft av kirsebær og vått høstløv.
Kjenner jeg bringebær på smak? Mja, litt kanskje, helt i begynnelsen idet vinen når ganen. Men det er en fyldig smak etterfulgt av boysenbær, plommer og et fint eikepreg. Innbydende smaker, frisk og lekende og samtidig mørk vin med superfin balanse. Rett og slett en liten juvel blandt mange andre gode viner. Et lite tanninsk bitt på utgang som også bekrefter at den kan ligge noen år til i vinskapet og godtgjøre seg i opptil 20 år til. Temperer til 16° C.
Prøv den til helstekt lammelår, indrefilet med rødvinsglasert løk, eller drikk den uten mat til.