Delas Freres
Det hender jeg får vareprøver fra importører, noen viner blir skrevet om, langitfra alle. Av 4 viner smakt fra Delas overrasket 3 av de med å være av høy kvalitet, og i tillegg er de rimelige/fornuftig priset. Med andre ord får du her mye god vin for pengene.
Vingården Delas Freres ble grunnlagt i 1835 av Charles Audibert og Philippe Delas som kjøpte gården som da het Maisons Junique. De døpte om gården til å hete Audibert & Delas, men da sønnene til Philippe tok over i 1924 endret de navnet til Delas Freres. I 1977 trengte de frisk kapital og fusjonerte med Champagne Deutz, men allerede i 1993 ble Delas Freres overtatt av en annen Champagne produsent, Louis Roederer. Med sine 180 år på baken er gården en av de eldste og nå en av de beste produsentene i Nord Rhone.
I dag holder Delas Freres til i landsbyen Tournon-sur-Rhone, 1 times kjøretur sør for Lyon. Her har de 30 hektar vinmarker hvor 10 hektar er Hermitage, 2 hektar Saint Joseph AOC og 18 hektar Crozes-Hermitage. I tillegg til å ha egne marker i Hermitage, Crozes Hermitage, St. Joseph, Cornas, St. Peray and Condrieu, kjøper de inn opptil 60% av druene sine fra utvalgte produsenter. Totalt produserer de ca. 2 millioner flasker vin per år.
De siste 20 årene har de investert mye, og kanskje den viktigste investeringen var ansettelsen av vinmakeren Jacques Grange, som blant annet har jobbet for M. Chapoutier. Jacques er født og oppvokst i Burgund, men som vinmaker har han vært en stor del av den rennesansen Rhone-dalen har vært gjennom de siste årene. Han er også en av de som har høstet flest 100 poeng av Robert Parker.
Saint-Esprit Côtes-du-Rhône 2013
vinifikasjon
Drueblandingen her er 90% Syrah og 10% Grenache. Markene er plantet på granitt i bakkene mot sør i regionen i Saint-Julien de-Saint-Alban. Alle druene håndplukkes og fermenteres i temperaturkontrollerte ståltanker i 15 dager på 28-30 grader. Full malolaktisk gjæring. Vinen lagres videre i 8 måneder, delvis på eikefat (30%) og delvis i ståltanker for å bevare de fruktige aromaer.
smaksnotater
Dette var den første vinen som ble smakt, og allerede på duft viste den lovende karakterer. Fra glasset kom det en fin og lett duft av karamell, lakris og krydder. Fra første munnfull ble det også klart at vinen fulgte opp med flotte smaker. Det var en lett og ledig vin med leskende og ren frukt, friske smaker av bringebær, krydder. Florale og svale undertoner, ung vin med et fint tanninsk bitt, syrlig og medium lang ettersmak.
Utmerket vin å drikke alene temperert til 15° C på terrassen en varm sommerdag, eller til 17° C til auberginboller eller fylte chili.
Les Launes Crozes Hermitage 2012
vinifikasjon
Drueblandingen her er 100% Syrah. Druene håndplukkes og gjæres i åpne sementtanker med en temperatur på 28-30° C. Vinen lagres videre i 12 måneder, delvis på eikefat og delvis på ståltanker. Eikefatene gir vinen et snev av tyngde og ståltankene bevarer fruktaromaene.
smaksnotater
Les Launes er en noe dempet vin med tyngde og balansert frukt. På duft kommer det jord og lær ut av glasset. På smak er det myk, leskende, frukt, mandel, plommer, kirsebær og noe krydder. Smakene sitter kanskje litt kort i, men frukten er ren og klar er modne men rene frukter dempet syrlighet og en superfin balanse. Lang og sval ettersmak. Myke tanniner.
Temperer vinen til 17° C og drikk den gjerne til grillet indrefilet av svin eller kje/lammegryte.
Delas Crozes-Hermitage Des Grands Chemins 2012
vinifikasjon
Druen her er 100% Syrah, og er fra vinmarken Domaine des Grands Chemins, en av de beste vinmarkene i Crozes Hermitage. Håndplukkede druer, og tradisjonell gjæring i åpne sementtanker i 10-12 dager. Vinen lagres i 14 måneder delvis på ståltanker og delvis på små, brukte, tønner fra Burgund.
smaksnotater
Utrolig innbydende dufter som jeg dvelte lenge ved før første slurk. Lette dufter av kirsebær, solbær, treverk, gammelt skip, et viff av tjære! På smak er det helt klart den mest komplekse vinen av disse tre. Den har en flott munnfølelse med utrolig fin balanse. Mørke frukter med god tyngde men samtidig en lett friskhet, saftig, tørkede frukter, kirsebær, bjørnebær, pent fatbruk, modne frukter. Behagelig dempet syrlighet. En konge vin! Den kan lett lagres i 10-15 år.
Drikk til bibringe med rotfrukt og polenta, oslo bucco eller drikk alene temperert til 18° C.