Dom. de Majas Rouge 2012
Rett vest for Pyreneene i Roussillon ved den lille landsbyen Caudiès de Fenouillèdes finner du vingården Domaine de Majas. Siden 1992 har ekteparet Alain og Agnes Carrère drevet vinproduksjon her. I mange år kultiverte de vinmarkene etter «lutte raisonné» prinsippet (mindre bruk av kjemikalier), men la i 2007 om til økologisk drift med god hjelp av Tom Lubbe fra Domaine Matassa. Tom lager selv noen særegne og flotte viner, som også er verd å gjøre seg kjent med.
Vinmarkene til Majas er på 30 hektar og ligger på 350-400 meters høyde i skråninger med meget god eksponering og drenering. Beplantningen består av om lag 120 år gamle stokker med Carignan, Grenache Noir og Macabeu, samt «yngre» stokker (30-35 år) av Syrah, Cabernet Franc, Merlot, Rolle og Chardonnay. Alle vinene gjæres med stedegen gjær i gamle sementtanker, noe rustfritt stål og en liten andel i brukte fat. Stilen er svært terroirdrevet og gjenspeiler Côtes Catalan.
Vingården ligger mellom Pyreneene og Vallée du Fenouillèdes. Klimaet her er spesielt med svært strenge vintre og varme, solrike somre. Det blåser tidvis mye og den tørre og strenge nordvestlige vinden fra Pyreneene og den fuktigere sjøbrisen fra Middelhavet avløser ofte hverandre. På tross av at eiendommen ligger innenfor grensene i AOC Côtes du Roussillon, velger de å klassifisere vinene sine som Vin de Pays de Côtes Catalanes for å vise tilhørighet og stolthet over området. Jordsmonnet er hovedsaklig kalkholdig leire og skifer.
Druene håndplukkes, avstilkes og gjæres i sementtanker med naturlig gjær. Tykkelsen på tanken gjør at temperatursvingningene er minimale. Bruken av svovel er svært forsiktig og er kun for å hindre forringelse av vinens kvalitet. Det gjøres lett filtrering før tapping, men noe bunnfall kan forekomme og selv om jeg ikke hadde bunnfall i min flaske anbefales det allikevel å dekantere vinen før servering.
Majas Rouge er mørk og rubinrød på farge, mens den har aner av bjørne og kirsebær på duft. På smak bærer den preg av å være ufiltrert, en anelse støv, som om den kommer rett fra jorda. Som den forsåvidt gjør! Det er rene og utilslørte, og ikke minst gode smaker. Ikke en veldig kompleks vin, men ærlig og god. Det er en lett kraftfull, saftig og fruktig vin med modne tanniner og fin mineralitet. Den drikker godt i dag men kan også lagres videre i 3-5 år.
2012 årgangen er en meget god årgang for denne vinen, men det ryktes fra gården at 2013 årgangen vil bli et spesielt godt år, så det er bare å se frem til den også! Majas Rouge er laget på 50 % Carignan og 50 % Grenache Noir fra gamle stokker.
Temperert til 16° C gikk denne fint til grillet indrefilet. Prøv den gjerne til smakfulle oster eller ostebaserte retter som raclette også.