Dom. Weinbach Cuvée Théo Riesling 2013

Weinbach Riesling 2013-1

For et år siden hadde jeg gleden av å besøke Alsace og ble bedre kjent med vinene til Domaine Weinbach og den energiske og hyggelige Catherine Faller. Hele rekken av deres viner ble den gang smakt på Millesimes Alsace og jeg har siden også satt pris på vinene hennes mang en gang. 

Domaine Weinbach ligger mellom Kientsheim og Kaysersberg, et kvarters kjøretur fra Colmar. Nede i dalen, ved foten av Schlossberg fjellene, omkranset av vinranker og rosebusker finner du gården. Her forsterker regionens solrike og tørre klima god modning av druene og utvikling av elegante og komplekse aromaer. Siden hotellet vårt var like ved gården, fikk jeg tatt et par joggeturer langs Schlossberg tidlig om morgenen, og fikk et vakkert skue mot gården og landskapet rundt.

domaineaerienne-1
Birdseye view av Domaine Weinbach, foto © Domaine Weinbach

Domainet ble etablert i 1612 av Capuchin-munkene, men markene ble beplantet med vinstokker allerede år 890. I dag dyrker de vin på biodynamiske metoder på sine 30 hektar og med en produksjon på 140 000 flasker i året. Cuvée Théo kommer fra Clos des Capucins og et jordsmonn med sand og småstein fra granitt. Både Cuvèe Theo Riesling og Cuvèe Theo Gewurztraminer, kommer herfra. Kommer du over deres viner, uansett hvilken det er, anbefaler jeg de på det varmeste. Både Riesling, såvel som Gewurztraminer, Sylvaner eller Pinot Gris!

fakta
– Gjennomsnittsalderen på vinstokkene er 35 år og 32 år for Riesling.
– De 10 siste årgangene i Alsace har vært veldig bra, spesielt 2005, 2008, 2010, 2011, 2013 og 2014. 2015 årgangen viser også svært lovende resultater så langt.
– 60% av produksjonen eksporteres hovedsakelig til USA, Japan, Canada, Skandinavia, England, Russland og Kina.

Millesime Alsace tasting
Catherine Faller på Millesimes Alsace messen i 2014, foto © Jørn G. Broll

This Pinot Gris has enticing bouquet of Anjou pear. The palate is lush and crisp with fresh orchard fruits. This vintage has outstanding mouth feel and length in the body. Very versatile, food-friendly wine.

vinifikasjon
Cuvée Théo Riesling er laget på 100% Riesling og biodynamisk dyrket. Det utføres green harvest og druene håndplukkes før hele drueklasene presses forsiktig i pneumatiske presser. Vinen spontangjærer og fermenterer i fra 2-10 måneder i gamle franske eikefat som er mellom 50 og 100 år gamle. Pinot Blanc, Sylvaner og Muscat vinene fermenterer i ståltanker. Vinene flaskes uten klaring.

smaksnotater
Denne vinen er ikke vanskelig å like. Det begynner så fint med friske og aromatiske dufter av eple og tropiske frukter. Første munnfull bekrefter at det er en fløyelsmyk vin, med leskende smaker av aprikos, pære, honningmelon og blodappelsin. Smakene gleder, er fyldig men samtidig med en fin friskhet, har en enormt fin balanse og god lengde. Drikkevindu for denne vinen er fra nå og frem til ca. 2025.

Super digg til sushi, grillet tunfisk og kveite med gressløksmør. Temperer vinen til 9-10° C.

Dom. Weinbach Cuvée Théo Riesling 2013

Domaine Weinbach

Weinbach Riesling Grand Cru Schlossberg Cuvée Ste Catherine 2012 anbefalt til sprøstekt fjellørret.