Dominio do Bibei Lalama 2011

lalama-2011-1

En spansk lekkerbisken som leverer hver gang, gjennom den ene årgangen etter den andre. Med 6 år på baken har Lalama fått en fin moden frukt som gleder fra begynnelse til slutt.

Dominio do Bibei holder til i Galicia nordvest i Spania. Gården ble startet i 1999 ved hjelp av Sara Pérez (Clos Martinet) og René Barbier Jr. (Clos Mogador) som rådgivende vinmakere fra Priorat. Gården er alt i alt på 125 hektar, hvorav 45 hektar består av plantet vinmark, total årlig produksjon er på 100 000 flasker.

Vinmarkene er bygget inn i terrenget som terrasser og er enkelt lagt opp slik at den naturlige elevasjonen og gravitasjonen hjelper til. Vinmarkene ligger i dalen Bibei, som er tørrere enn de andre dalene og langt mer krevende. Markene ligger fra 350 til 650 moh i et særdeles bratt tereng som er bygget opp på gamle terrasser restaurert for hånd. Jordsmonnet domineres av skifer, granitt og leire. Druene til Lalama kommer fra den lavere delen av fjellet, mens druene til deres andre rødvin, Lacima, kommer fra den øverste delen.

Vinstokkene er fra 16 til 100 år gamle hvor det dyrkes røde druer som Mencía, Garnacha, Brancellao og Mouraton, samt hvite druer som Doña Blanca, Godello og Albariño. I vinifikasjonen er det kun bruk av betong og gamle fat som i gamle dager. Det jobbes biodynamisk på gården.

fakta
– de eksporterer ca 60% av produksjonen til Asia, USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Norge.
– det ble nylig gjort en vertikalsmaking på gården hvor de synes 2002, 2010 og 2013 var spesielt gode årganger.

Vinmarkene nedenfor hovedhuset på gården (skimtes i hvitt), foto © Dominio do Bibei

vinifikasjon
Lalama er en blanding av 85% Mencia, 7% Garnacha, 6% Branncello og 2% Mouraton. Druene kommer fra 3 vinmarker, hvor vinstokkene er mellom 16-100 år gamle. Jordsmonnet domineres av granitt, skifer og leire. Druene er håndplukket og hver vinmark vinifiseres hver for seg. Durene blir først kjølt i 3 dager og gjæres i åpne eikefat. Vinen blandes mot slutten og ligger på bunnfall i 21 måneder. 35 % lagres på fouder og 65% på 1, 2 og 3 års gammel franske barriques. Vinen klares og filtreres lett. Videre lagres den på flaske i 18 måneder.

smaksnotater
Fra duft til smak har den en fin bløt, saftig og fruktig smak av moreller, krydder, fiken og kirsebær med en spesielt god munnfølelse som sitter lenge i. Dette er en allrounder som disker opp med gode smaker, friskhet og med en passe dose med tanniner. Fin lang, saftig avslutning. Denne drikker jeg gjerne, ofte!

Lalama drikkes best temperert til 14º C etter et par timer i dekanteren og da gjere til grillet lammelår med grillet papaya, mango og ananas eller kje/lammegryte.

Dominio do Bibei Lalama 2011

Dominio do Bibei