Fèlsina Fontalloro 2011

Fontalloro er en toppvin fra en topp-produsent fra Toscana. Den må nesten oppleves, spesielt i 2011 årgangen, men også 2013 som vil komme på markedet til neste år og i alle fall 2015 som kom på spesial-slippet på vinmonopolet nå sist torsdag (12/9)!

–  –  –

Det er alltid spennende og lærerikt med horisontal-smakinger av samme vin. Denne ganger smakte jeg Fontalloro 2011, 2012 og 2013. I følge årgangs-rapportene fra området var 2013 en klassisk god årgang mens 2011 var en spesielt varm årgang noe som resulterte innhøsting allerede i slutten av august. Men på smakingen denne uken var det nettopp 2011 som viste seg å være den vinen med mest eleganse, friskhet og leskende fruktighet.

I 1966 tok Domenico Poggiali Fèlsina over gården Félcina som ligger sør øst i vindistriktet Chianti Classico, en og en halv times kjøretur sør for Firenze. Her kultiverer de 96 hektar vinmarker med en totalproduksjon på 525 000 flasker i året. De jobber biodynamisk med druer som Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Chardonnay og noe Trebbiano og Malvasia. Gjennomsnittlig er markene på gården 15 år gamle, men både Fontalloro Poggio al sole vinmarkene i Chianti Classico og Arcidossino markene i Chianti Colli Senesi har vinranker som er 20 år gamle.

Druene som går til å lage Fontalloro vinen kommer fra vinmarker som grensen mellom Chianti Classico og Chianti Colli Senesi. Vinmarkene som ligger i Chianti Classico-appellasjonen ligger i det høyeste området Fèlsina, mens de i Chianti Colli Senesi er lavere ned (407-330 meter over havet). Med en sørvestlig eksponering påvirkes druene av forskjellige jordblandinger: på Chianti Classico-siden er jorden stenet og kalkholdig, mens på Kreta Senesi-siden er jorda sandig med småstein og marine sedimenter.

Utsikt fra Vista da Rancia. foto © Felcina

Navnet Fontalloro refererer til et kildevann som ligger mellom 3 historiske vingårder i Castelnuovo Berardenga-området, hvorav den ene er Fèlsina. Vannet ligger i en dal i en dyp skog hvor sollyset filtrerer gjennom bladene på trærne og treffer vannet og får det til å skinne som gull i skyggen av skogen. Derfor navnet, ‘Fonte all’oro’ og så Fontalloro.

Den første årgangen av Fontalloro kom i 1983 og var et resultat av ideen om å produsere en 100% ren Sangiovese siden Chianti Classico reguleringen den gang ikke tillot dette. Men under et historisk møte i Consorzio del Chianti Classico på midten av nittitallet ble det vedtatt at den kunne lages på denne måten. Heldigvis for det, for den regnes nå for å være en referansevin på denne druen.

fakta
– 60% av produksjonen sendes til USA, Europe og Asia
– gode årganger er 2010, 2011, 2013, 2015, 2016, 2017

Rancia vinmarker og gårdsbygning. foto © Fèlsina

vinifikasjon
Vinen er laget 100% av Sangiovese druer som er håndplukket i to omganger for å få perfekt modne druer. Etter at stilkene er fjernet og druene er presset, får mosten maserasjon i rustfrite ståltanker i 16-20 dager ved 28-30° C, med programmerte punchdowns og daglige pumpeoverslag. Vinen får så 18-22 måneders modning i nye og 2. gangs brukte franske eikefat og til slutt 8-12 måneders flaskemodning.

smaksnotater
Allerede på duft lover denne godt. En sval eim av modne kirsebær, bålrøyk, tørket kjøtt, nøtter og lær slår imot fra glasset. Både på duft og smak var det stor forskjell på opplevelsen når smakt fra Riedel vinum Bordeaux og Zalto Universal. Det var Zalto glasset som best fikk frem både dufter og smaker. Selv 7 år gammel viser den overraskende modne men friske takter på smak. Den er bare helt nydelig med rene, svale og elegante smaker av kirsebær, lær og sopp. Alkoholen på 14% er sammen med eiken pent integrert og tanninene er lett pirrende. Smakene ligger lenge og behager med en elegant friskhet.

Det er kun omlag 700 flasker igjen av denne før 2012 årgangen tar over, så ikke vent for lenge med å sikre deg noen eksemplarer. Jeg er usikker på hvor lenge den kan lagres, produsenten antar 20 år, altså 10-12 år til, mens Jancis Robinsons årgangsrapport kan tilsi noe kortere. Men uansett har vi noen gode år fremover med 2011 årgangen!

Drikketemperaturen var best rundt 16-17º C og luft den helst en times tid først før du enten nyter den alene eller til langtidsstekt hjort eller urtetrekt indrefilet.

Fèlsina Fontalloro 2011

Félsina

Les mer om Félcina på Aperitif

 

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: