Feudi di San Gregorio

Feudi san Gregorio bldg
Foto: Feudi de San Gregorio

Det er ikke mange viner produsert på Aglianico druen tilgjengelig på vinmonopolet, men det er en drue jeg har begynt å sette stor pris på. Den har en kraft og fruktighet samt en behagelig syrlig balanse som også er en flott følgesvenn til mat.

Feudi di San Gregorio ble grunnlagt i 1986 av familiene Ercolino og Capaldo, og er i dag ansett for å være blant de aller fremste av Italias vinprodusenter. De kombinerer gammel kunnskap med ny teknikk. I 2004 bygget de helt nye, topp moderne, produksjonslokaler med blant annet en gourmetrestaurant og en egen vinbutikk. Det hele er  designet av Hikaru Mori. Her produseres det 3,5 millioner flasker vin årlig, på hele 300 hektar vinmarker.

Romerne kalte Campania for «Campania Felix», «det lykkelige distrikt», fordi området var så fruktbart og avlingene her var så gode, ikke minst på grunn av den vulkanske jorden, mye sol, og det gode grunnvannet.

Gregorio Taurasi 2008Feudi di San Gregorio Taurasi 2008 (199.- kr)
Dette er flaggskipet til Taurasi lagres på en blanding av eldre og noen nye fat av varierende størrelse (barriques, tonneuax og botte), samtlige druer er hentet fra Feudis vinmark «Selve di Luoti» i det sentrale Taurasi, og vinrankene er gamle for å sikre kompleksitet i vinen (de yngre rankene brukes til Rubrato, Trigaio og noen av Feudis andre aglianico-baserte viner), de eldste 200 år gamle(!) – da snakker vi 4 meter høye trær. Druene høstes i september i Taurasi og Pietradefusi (400-500 m.o.h.), og gjæres i eik i ca 12 dager på 26 grader, deretter lagres vinen i 18 måneder på fransk barrique, fulgt av ca to år på flaske, før salg.

Gregorios Taurasi er en mørk, smakskraftig vin med smaker av mørke bær, plomme, sviske, kaffe, og er pent balansert med integrerte tanniner, men mer syrlig enn for eksempel Lonardos og Radaci sine Taurasi viner. Med tiden vil denne vinen utvikle større kompleksitet og smaker av fiken, mørke plommer og svisker.

Passer til smaksrike viltretter med kraftige sauser, lammeskank, modne oster eller drikkes fint alene. Vinen kan lagres i opptil 25 år.

Drue: 100% Aglianico.

Rosso 2011Feudi di San Gregorio Rosso 2011 (110.- kr)
Denne vinen er resultatet av samarbeid mellom Lars Helliesen (Gaiawine.no), Feudi di San Gregorios president, Antonio Capaldo, og sjefsvinmaker Pierpaolo Sirch. Dette er en rimelig og god, lettdrikkelig, hverdagsvin som er spesialblandet for det norske markedet.

Den er laget på en base av aglianico fra eldre vinranker (35 år +). med primitivo og negramaro som kompletterende vindruer for å tilføre saftighet, myke tanniner og en touch av rødbærsfrukt. Druene er håndplukket og skånsom presset før vinen lagres i 12 mnd på ståltanker for å bevare druesaftigheten og elegansen.

Drue: Primitivo 50%, Aglianico 30%, Negroamaro 20%

Feudi botti
Foto: Feudi di San Gregorio

Learn Italian wines

Aperitif.no

DN.no

Feudi di San Gregorio

andre San Gregorio viner på Vinmonopolet:
Feudi di San Gregorio Fiano di Avellino 2011

Feudi di San Gregorio Greco di Tufo 2011
Feudi di San Gregorio Albente 2011
Feudi di San Gregorio Falanghina Sannio 2011