Gerovassiliou Chardonnay 2015 og Malagousia Single Vineyard 2016
Gleden var stor over å finne disse supergode, greske, vinene på en nyhetssmaking nylig. Foruten Gaias viner har det, selv etter dypdykk under feriereise til Hellas, vært vanskelig å finne gode viner. Gerovassiliou har med bravour gjenopprettet troen min på greske kvalitetsviner.
– – –
Vangelis Gerovassiliou studerte jordbruk ved Aristotle University of Thessaloniki, spesialiserte seg som ønolog ved University of Bordeaux i Frankrike og jobbet som ønolog hos Domaine Porto Carras. Det var også her han først gjenopplivet og reddet fra glemselen den greske druen Malagousia. Vangelis sønn, Argyris, er også ferdig utdannet ønolog ved Universitetet i Bordeaux (2016) og jobber i dag på familiegården.
Da Vangelis overtok familiegården som ligger i Epanomi regionen, 30 minutters kjøretur sørvest for Thessaloniki, i 1981, var den på 2,5 hektar mens den i dag strekker seg over 74 hektar, og produksjonen er på omtrent 400 000 flasker i året. Første årgang kom i 1986 men han begynte altså å plante om i 1981 og de første druetypene var Assyrtiko og Malagousia (opprinnelig fra øya Santorini), mens han i 1983 plantet Chardonnay. Andre druer som kultiveres her er Limnio (nevnt av Aristophanes i det 5. århundre f.Kr.), Mavroudi og Mavrotragano greske røde varianter, og franske druer som Viognier, Sauvignon Blanc, Syrah og Merlot.
At Vangelis foretrekker å kjøpe vinmarker i tilknytning til sine egne marker som stort sett ligger rundt vingården, er de andre landeierne gladelig klar over og vet å ta seg godt betalt for : )
fakta
– 35% av produksjonen eksporteres til mer enn 20 land, i hovedsak USA, Canada, Australia, Tyskland, Storbrittania, Belgia og Kypros.
– de produserer 12 forskjellige viner, 6 hvite, 5 røde og 1 dessertvin (late harvest)
– gode årganger 1992, 1995, 1996, 1999, 2004, 2005, 2006, 2012 og 2014
– ekstremt gode årganger 2000, 2001, 2002, 2003, 2008 og 2016
vinifikasjon
100% Chardonnay druer som er blitt kaldfermentert (5-8º C) med skinnkontakt på franske (Bordeaux) eikefat og lagret videre i 7 måneder på bunnfall.
smaksnotater
En sjeldent god chardonnay som har lette og elegante smaker av gule frukter, honningmelon og et lett tropisk preg. Fra midtpartiet kommer det en svært god friskhet som sitter lenge i sammen med en tørr og fin utgang. Den gjenkjennelige fedmen fra chardonnay vinene er der også, i det hele tatt er dette en behagelig vin med spesielt fin balanse, som silke på flaske! Smakene kom best frem når vinen var temperert til 12º C. Drikkes best innen 10-12 år.
Vinen kan nytes til røstipoteter med ishavsrøye eller torsk med søtpotetpurè.
Malagousia Single Vineyard 2016
vinifikasjon
100% Malagousia druer som fermenteres med skinnkontakt i ståltanker på 18oC, lagres i 3 måneder med bunnfall på franske eikefat for å gi vinen struktur og fylde.
smaksnotater
Umiddelbare gjenkjennbare dufter og smaker av mandarin, fersken og mandel. Den minner litt om Moscato druen på frukten, men der Moscato er en ganske sødmefull vin er Malagousia helt tørr (<3g/l). Elegansen og balansen i vinene til Gerovassiliou er bemerkelsesverdige. Også i denne endruevinen er smakene godt integrerte og svært behagelige, frisk og fin lengde på smakene er det også. En spesielt god vin som kommer til å bli en gjenganger hos meg på varme sommerdager. Serveres kjølig, rundt 10º C og drikkes helst innen 3-5 år.
Drikk til marokkansk fisk eller sjømatrisotto.