Gorgonzola
Den italienske blåmuggosten Gorgonzola regnes som en av de «tre store». Gorgonzola har blitt produsert i mer enn tusen år. Osten ble kalt Stracchino di Gorgonzola fordi osten ble laget etter at kyrne hadde kommet tilbake fra sætra i Po-dalen. Etter denne turen var kyrne så trette (stracco betyr trett) at det gav melken sin spesielle konsistens som gjorde den velegnet til Gorgonzolaosten.
Osten klassifiseres etter hvor lenge den har vært lagret. Årsfersk gorgonzola kalles dolce (søt) eller nuovo (ny), og eldre ost kalles piccante (skarp) eller vecchio (gammel). Selv Gorgonzola piccante er en mildere og rundere ost enn sin nære slektning Roquefort.
Gorgonzola blir mye benyttet i matlaging, i salater og selv på pizza. Den brukes som fyll i okse- eller kalvefilet, og smeltet med hvitvin, kraft og portvin blir den til fløyelsmyk Gorgonzola-saus, som smaker utsøkt til stekt kalvekjøtt.
Vinforslag;
Koehler-Ruprecht Kallstadter Saumagen Riesling Auslese Trocken 2007