Grasso Barbaresco 2007
Jeg kom over denne Barbarescoen på en nyhetssmaking for en tid tilbake, og den satte såpass dype spor at den måtte smakes på nytt. Som sagt så gjort, og den skuffet absolutt ikke! Gode viner, som denne, fortjener å bli fremhevet!
Fratelli Grasso holder til i landsbyen Treiso i Lange distriktet, omtrent en 10 minutters kjøretur unna Fiorenzo Nada. Gården eies og drives nå av brødrene Luigi og Alfredo som er tredje generasjon som driver vinproduksjon her. Det var deres bestefar, Valentino, som grunnla gården i år 1900. På en sydvent høyde har Grasso 14 hektar vinmarker hvorav halvparten av druene går til produksjon av Barbaresco. Den sørlige eksponeringen sammen med et bra stykke arbeid i markene, lav avkasting på druene og nitidig arbeid i kjelleren av kjellermester og ønolog, Gianfranco Cordero (med hjelp fra Marc de Grazia), blir det konsentrerte og flotte viner. De eldste vinstokkene her er 50 år gamle. Totalt produseres det ca. 60 000 flasker vin i året.
Barbaresco er som Barolo laget på nebbiolodruer, og man kan gjenkjenne mye av de samme aromaene i begge vinene, men helt generelt kan det sies at det som skiller de to er at Barbarescovinene har mindre tanniner. Fratelli Grasso lager 3 forskjellige Barbaresco viner, Sori Valgrande, Bricco Spessa og dagens nevnte «basebarbaresco». De to første er av noe bedre kvalitet og innbyrdes på samme nivå, men har en bedre fylde etter å ha vært lagret på små brukte barriques, mens «basen» er lagret i 35-50hl store tradisjonelle eikefat og har en litt lettere stil. Både Sori Valgrande og Bricco Spessa er også tilgjengelig på spesialbestilling fra importøren.
Nebbiolodruene høstes for hånd i slutten av oktober, og får skinnkontakt i minst 12 dager i en temperaturkontrollert tank. Vinen lagres videre i ca. 18 måneder på franske Barriques. Barbaresco vinene flaskelagres alltid i minimum 6 måneder på flaske før salg. Det holdes også av eldre årganger av vinene på gården.
Grasso Barbaresco har en frisk og dyp mørk frukt på duft, som også gjenkjennes på smak. Her er en god smak av av bringebær, jordbær og blåbær med et pent spark av krydder og en veldig god munnfølelse. Alle smakene har en florlett balanse mot et slør av integrerte tanniner, og en lang og god ettersmak. De beste årgangene for denne vinen er 2004, 2007 og 2008. Det ryktes fra gården at også 2011 årgangen kommer til å utvikle seg til en flott vin. Har du tålmodighet nok kan du lagre denne vinen i 30 år om du vil!
Denne vinen er perfekt til osso buco bianco, kanin i barbarescosaus, braisert kalv, grillet indrefilet eller kalvegryte.