Habrard Crozes Hermitage 2012

Crozes Hermitage 2012-2

Endelig fikk jeg somlet meg til å skrive om en vin fra Laurent Habrard. Det er på høy tid for jeg har satt pris på hans viner ved flere anledninger. For et halvt år siden var det Saint Joseph 2012 som giret meg skikkelig opp, men siden den ikke var å få tak i på Vinmonopolet ble det ikke noen artikkel ut av det. Men nå oppdaget jeg produsenten igjen på en snarvisitt på Vika polet, og etter å ha smakt denne også er det ingen grunn til ikke å anbefale denne godbiten heller. Til 189.- kr er den et sabla godt kjøp også!

Domaine Habrard er en familiedrevet vingård som ligger i Gervans, en sjarmerende liten landsby i hjertet av Crozes-Hermitage, et område nord i Côtes du Rhône regionen. Laurent Habrard er 5. generasjons vinmaker, som i dag driver gården. Han er utdannet ønolog fra universitetet i Beaune, og er en sterk forsvarer av økologisk landbruk og dyrking av druer med minst mulig bruk av maskiner. Han har siden 2008 drevet gården økologisk, og sertifisert som dette siden 2011. 2012 var første årgang han endelig kunne sette «organisk» på etiketten.

Totalt har gården 15 hektar vinmarker, Crozes-Hermitage (14ha), Saint-Joseph (0,6ha) og Hermitage (0,4ha), hvor han produserer totalt 75 000 flasker vin per år. Vinrankene er fra 10 til 100 år gamle.

Domaine Habrard
foto © Domaine Habrard

vinifikasjon
All innhøsting skjer for hånd og druene trakkes barføttes i store åpne fat før den får 23 dagers maserasjon i kontrollert temperatur på 28° C. Videre lagres vinen i 11 måneder på 2 til 3 år gamle, brukte, franske eikefat. Fra 2011 brukes det ikke sulfit i maserasjonen og kun små mengder under lagring.

smaksnotater
Det slår imot en dyp duft av friske moreller og vanilje fra glasset. På smak har den en herlig dyp frukt, silkemyk inngang, leskende midtparti og en syrlig og frisk finish men fremdeles med de gode bærsmakene (modne moreller og boysenbær) i minne. Ellers var det en snev av peppertoner, lakris og behagelige tanniner. Gode smaker som vedvarer og gleder. Jeg syntes vinen kom best til sin rett når den var noe kjølig, så jeg anbefaler å drikke denne med en temperatur på 14-15º C. Vinen kan fint drikkes nå, men kan også lagres i en 4 års tid til. De beste årgangene er etter Laurent sin mening 2009 og 2012.

Serveres denne vinen til helstekt lammelår eller grillet indrefilet av svin, det vil du ikke angre på!

Habrard Crozes Hermitage 2012

Domain Habrard