Hjemmelaget likør
Den våte og kjølige sommeren etterfulgt av mye sol og varme har gitt optimale vekstvilkår for frukt og bær rundt omkring i landet. I byhagen vår bugner det av plommer, rips, epler, kirsebær og etter en tur i marka ble det mye blåbær og multer. Noe blir det syltetøy av, noe blir frosset ned og brukt til smoothie når vi får lyst på det, mens noe skal bli til likør til Jul.
Fra en eller annen festivitas tilbake i tid har det blitt stående igjen noen slanter vodka, bacardi og rom som nå kommer hendig med. Plukk fruktene du vil lage likør av, finn frem syltetøyglass eller det du har for hånden, kok glassene, rens og vask bærene. Sukkerlake lager du ved å koke 1 liter vann og røre inn 5 ss sukker. La det kjøle seg litt ned før du blander det hele sammen. For å lage ca. 1 liter likør trenger du:
1/2 liter sukkerlake
500 g bær/urter
1/2 liter vodka/baccardi/rom/whisky
Ha bær i glasset hell over sukkelake og fyll opp med alkohol. Sett i kjelleren eller et sted hvor det er tørt og med jevn temperatur på ca. 16° C, og la stå til Jul. Forhåpentligvis vil du få en morsom og god likør til julematen.
modningsoversikt på bær:
- Bjørnebær August til september
- Blåbær Midten av juli til august
- Bringebær Midten av juli til august
- Jordbær Slutten av mai, eller ved St. Hans til juli
- Multebær August til september
- Rips (hagerips) August til september
- Solbær Juli til august
- Stikkelsbær Juli til august
- Tyttebær August til oktober