Indrefilet av okse
Indrefeilet og ytrefeilet stod det på lappen hos den nye lokale kjøttbutikken. Hehe, men det var ikke mye feil med kjøttet, svært mørt og fint var det. Prisen var det ikke noe å si på, heller. Jeg kjøpte et helt ferskt lammelår derfra forrige uke som etter å langsomt ha grillet det på indirekte varme, smakte helt utmerket!
Jeg hadde ingen plan på middagen denne helgen, men etter besøket hos slaktern ble det altså indrefilet av okse og noen stykker fersk oksehale til kraft. Vel hjemme ble det snekret en rett utifra hva ellers jeg hadde i kjøleskapet.
til 4 personer
Først er det bare å sette i gang med å koke kraft. 1,5 liter vann, 3 stk oksehalestykker, 1 grovkuttet gullerot, 2 aromasopp, 1 ss sorte pepperkorn, 1 stang selleri, vannet skal koke i ca. 2 timer til du har ca. 5 dl kraft. Skrap av og ta vare på kjøttet fra halebeinet.
Kok opp 5 dl vann og bland inn 1 stk hønsebuljongterning. Ha 0,5 dl sukker i bunnen av en kjele og sett den på medium varme. Når sukkeret begynner å smelte har du over noen ss med bringebæreddik. Det kommer til å frese og ose ganske bra, så skru viften på fullt før du har eddiken over. Hell 2 dl med rødvin over etter et par minutter og la det småkoke en 3-4 minutter. Hell over hønsebuljongen, la det koke inn i 10 minutter før du heller over oksekraften. Ha i grovkuttet aromasopp (eller det du har i skapet), 2 ss Fungi, en skive sitron og oksehalekjøttet. Nå er det bare la det stå og putre en time eller to, mens du ordner med indrefileten. Det vil si, det har du selvsagt hatt liggende på kjøkkenbenken en times tid allerede, siden det skal være romtemperert før det skal i ovnen.
Legg fileten (900g) i en ildfast form og krydre godt med nykvernet pepper og salt. Sett i ovnen på 120° C i ca 1,5 til 2 timer, til kjernetemperaturen er på 60-65° C, for medium stekt kjøtt. Hvil kjøttet i aluminiumsfolie i ca. 20 minutter før du skjærer det i porsjonsstykker.
Jeg fant frem en stor søtpotet og 5 poteter, som alt ble skrelt, delt opp og kokt i en halvtime sammen med en klype salt og 2 hvitløksfedd. Hell av vannet og la det stå og dampe fra seg noen minutter før du har i noen gode stykker smør som kan stå og smelte samtidig. Ha i melk eller litt fløte og grovstapp, smak til med salt og nykvernet pepper og hold varm til servering.
Samtidig med potetene skrelte jeg en stor pastinakk og kuttet den i 2 cm tykke, runde, stykker, som jeg lot trekke i melk i like lang tid som potetene. Har du koordinert bra kommer det hele til å bli noenlunde ferdig samtidig.
PS! Det ble ble litt rester som yngstemann spiste kaldt dagen etter. Veeldig god saus paps!
Taupenot Saint Romain 2012 er en elegant og leskende vin med kjølig frukt, fint tanninsk bitt med rik smak av mørke bær. Romain Taupenot la om til økologisk produksjon i 2001 og har klart å klemme ut en rekke flotte viner fra Morey Saint Denis distriktet, som ligger bare noen veldig solide steinkast nord for Vosne Romanée.
At jeg smakte Ch. La Croix Saint Estéphe 2011,til var et solid sjansespill. Det er egentlig en vin som jeg liker godt for seg selv, men som her ble for tung og tanninsk. Heldigvis var Pinot Noiren, Saint Romain, full klaff, men la den lufte seg et par timer i karaffel før du heller i glasset.