Lavradores de Feitoria Meruge Tinto 2013

Meruge Tinto 2013-2

Jeg innrømmer gjerne at jeg smaker mye vin i løpet av en uke. Spesielt på pressesmakinger men også endel anbefalt av venner og bekjente. Alle som jeg skriver om her på bloggen er viner som jeg blir ekstra begeistret for, som denne fra Portugal! Det er riktignok en nyere årgang enn det som er tilgjengelig på VP akkurat nå, jeg fikk tilsendt 2013 årgangen direkte fra produsenten, men gjett om den er verd å vente på!

Lavradores Feitoria er en sammenslåing av 15 vinprodusenter som til sammen rår over 18 av de beste quintas (markene) i Douro-regionen, Baixo Corgo, Cima Corgo og Douro Overlegen. Her produserer de 800 000 flasker vin per år på totalt 600 hektar. Den ikke ukjente Dirk Nieport er en av de 48 aksjeeierne i firmaet og er delaktig i blant annet av blending av vinene.

casa-dos-barros1
Casa dos Barros, foto © Lavradores de Feitoria

Herdeiros de Aprígio Carvalho Matias er en av de 15 produsentene og også den som lager Meruge. De holder til i São João da Pesqueira (Cima Corgo sub-regionen). Fra gruppen (Lavradores de Feitoria) slo seg sammen i år 2000 og frem til 2002 ble alle vinene fra de enkelte produsentene vinifisert hver for seg. Men fra 2003 ble Quinta da Meruge omdøpt til Meruge, da de bestemte seg for å blande enkeltmarksvinen med 30% av Tinta Roriz fra andre marker. I dag varierer blenden fra år til år. Meruge har egentlig fått navnet fra Meruje planten som vokser nær vannkilden til vinmarkene. Planten er ofte brukt av lokalbefolkningen til å lage salater.

2011 årgangen som er tilgjengelig på Vinmonopolet nå er regnet for å være en veldig god årgang, men selv synes jeg 2013 årgangen er hakket hvassere med mer eleganse. Siden 2012 årgangen allerede er utsolgt fra produsenten er det 2013 som er neste årgang ut på markedet her til lands.

Fakta:
– 60% av produksjonen selges i hovedsak til USA, Tyskland, Polen og Norge
– de beste årgangene for are 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011 and 2015
– det lages 10 000 flasker av Meruge Tinto

Pruning
Innhøstning av druer, foto © Lavradores de Feitoria 

vinifikasjon
2013 årgangen av Meruge Tinto er laget på 80% på Tinta Roriz, 10% Touriga Franca og 10% Touriga Nacional. Tinta Roriz er det portugisiske navnet for den mer kjente spanske druen, Tempranillo. Vinrankene til druene som denne vinen er laget på er 45 år gamle og står i en skråning som vender mot nord.

Mosten får en kort kaldmasserasjon i «lagar» (sementtanker) med stilk, før den overføres til nye franske eikefat på 220 liter hvor vinen modnes i 12 måneder.

smaksnotater 
Insmigrende dufter av modne kirsebær og plommer. Nydelige intense og mørke smaker av blå plommer, modne kirsebær, medium eiket, krydder og en eim av friske bringebær som holder bra liv i vinen. Lett bitter utgang, med lang og god ettersmak. En særdeles diggbar vin! Anbefaler å temperere den til 16° C og å drikke den innen 10-15 år.

Etter 2 timers lufting på karaffel er den fin å drikke alene eller til andebryst med pærer og neper og oksehale med fersk pasta

Lavradores de Feitoria Meruge Tinto 2011

Lavradores de Feitoria