Le Boncie Chianti Classico Le Trame 2010
Av og til kommer jeg over en vin som overrasker og gleder stort. Denne Chianti Classicoen ga umiddelbart gjenklang i smaksløkene.
Giovanna Morganti har på kort tid blitt anerkjent som en av de mest spennende og kanskje beste av den nye generasjonen av vinbønder fra Toscana. På 5.2 hektar vinmarker i utkanten av landsbyen San Felice, i provinsen Castelnuovo Berardenga i den sørlige delen av Chianti Classico sonen, produserer hun og mannen Giorgio totalt ca 19 000 flasker årlig av «Le Trame» (14 000 flasker) og «I.G.T. «5» (5000 flasker). I fjor ble en ny vinmark, Le Stelle, innkjøpt for å kunne øke produksjonen på gården siden etterspørsel er blitt så stor.
Podere Le Boncie ligger på 360 meters høyde, og vinmarkene er primært plantet med sangiovese og lokale toscanske sorter som ciliegiolo, colorino, foglia tondo og mammolo. Her følger de biodynamiske prinsipper og Giovanna får en fruktkvalitet i sine viner som er sjelden kost i Toscana.
Jordsmonnet her består av kalkholdig, steinete jord med kalkholdig leire (albarese), med store forekomster av galestro (glimmerskifer). Vinen fermenteres i 2-3 uker på åpne eikefat, og modnes i 2 år på Allier eikefat, før den får 6 måneders flaskelagring.
«Le Trame» er en syrefrisk vin som balanserer flott mot en overraskende god fylde med smaker av mørke kirsebær, moreller, blåbær og lær. Den har et saftig annslag med konsentrert frukt, integrerte tanniner og god lengde.
Vinen drikker godt nå, men kan ha godt av å modnes i 4-5 år før du tar neste flaske av denne. Men du kan godt vente i 15-20 år før du tar siste flaske. Den første årgangen Le Trame var i 1990 og drikker bra nå, men kan fremdeles lagres, i følge vinmakeren Giorgio Serao.
Drue: 90% Sangiovese, 6% Mammolo, 3 % Fogliatonda og 1% Canaiolo. Produsenten forklarer druesammensetningen med at Sangiovese (90%) er for å gi mye syre og karakter, Mammolo (6%) og Fogliatonda (3%) for å gi vinen sødme og mykhet, og Canaiolo (1%), for farge. Blandingen justeres gjerne noe fra år til år for å få ønsket resultat i vinen.
De beste årgangene for «Le Trame» så langt er, 2001, 2004, 2006, 2009 og 2010.
Denne vinen er en god følgesvenn til toscansk kålsuppe, bistecca, lammeretter og oksehale med fersk pasta.