Leitz Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling 2012
Første gang jeg besøkte Rüdesheim am Rhein var jeg 16 år gammel og på korpstur. Den gangen ble det ikke noe besøk hos Leitz, men jeg fikk min aller første omvisning på en vingård som produserer brandyen Asbach! Forhåpentligvis blir det et besøk hos Leitz neste gang jeg er i området.
Hos Leitz har det blitt laget vin helt siden 1744. Men det er først siden dagens eier, Johannes Leitz, tok over gården i 1985 at gården er blitt til en av de ledende i Rheingau. I starten hadde de kun 3 hektar vinmarker, men nå har den vokst til 43 hektar med en produksjon på ca. 360 000 flasker vin i året. I 2011 ble også Johannes Leitz kåret til årets vinmaker av det tyske magasinet Gault Millau.
Gjennomsnittlig er vinstokkene 25 år gamle, mens de eldste er ca 80 år gamle. Vinene her produseres etter økologiske prinsipper, men er ikke sertifisert. Druene blir høstet manuelt, forsiktig presset og gjæres i 4-8 måneder i 1200l fat. Utenom Tyskland selges vinene deres til USA, Norge, England og Sverige. Den norske importøren, Red & White, eier i dag 36% av aksjene i Weingut Leitz.
Alle vinmarkene vender mot sør i bratte bakker med god drenering, perfekte forhold for komplekse og mineralske viner. Jordsmonnet består av en blanding av skifer med rød leire. De røde fargestoffene kommer av at jerninnholdet i skiferen er blitt oksydert til jernoksyd og etterlater en steinete, hard jord. Den er mindre mineralsk enn grå skifer, men er mer mineralsk enn kvartsit. Berg Kaisersteinfels marken er 1,6 hektar og ligger helt øverst opp mot skogkanten i åsene bak Rüdesheim.
Berg Kaisersteinfels er en av toppvinene til Leitz. På duft og smak har vinen en ren og klar frukt med en dempet syrlighet og en rik og pen mineralsk fylde. Her er det fine smaker av plommer, fersken og grønne epler, og i det hele tatt en pent balansert vin med lang ettersmak. Jeg synes 2012 årgangen smaker veldig godt allerede nå, men har du tid til å vente et år eller to, vil den åpne seg ytterligere og utvikle en større modenhet og balanse. Den kan fint lagres i 10-15 år. De beste årgangene for denne vinen er 2005, 2009, 2010 og 2012.
Berg Kaisersteinfels Rieslingen vil gå godt til sushi, mangosalat , bakt lysing eller kylling.
3 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hei Jørn!
Veldig god vin fra en meget bra produsent. Vil legge til at 2007 årgangen etter min smak også er særdeles god.
Arild
2007 har jeg ikke smakt, har du fler av den? Det er alltid morsomt å smake flere årganger opp mot hverandre (vertikalsmaking), jeg skal gjøre flere vertikalsmakinger på bloggen fremover. Eldre årganger kan kjøpes inn fra vintageimportører eller en kan handle direkte fra produsentene i enkelte tilfeller også.
2007, 2008 og 2009 😉 Samt 2008 av Kaisersteinfels «Edition Trine» som, såvidt jeg husker, består av de beste druene fra den parsellen dette året…..inntektene går til Norsk Folkehjelps arbeid. Dette er populære viner, for prisen for 2012 er over det dobbelte av det jeg betalte…..