Logan Pinot Noir
Her kommer det to unge friske, rimelige og lettdrikkelige sommerviner fra Australia. Begge er laget på 100% Pinot Noir og drikkes best lett avkjølt alene eller til maten anbefalt under.
Du finner Logan Winery i Orange distriktet, 3,5 timer nordøst for Sydney i Australia. Den ble startet av Peter Logan og hans far, Mal, i 1997 og er i dag på 100 hektar. Produksjonen er på 600 000 flasker vin. Peter holdt egentlig på å studere biologi og kjemi, da faren ville starte vinproduksjon. Peter syntes det hørtes ut som en god idè og tok i stedet Ønolog studiet på Universitetet i Adelaide. Noen år etter at han og faren startet vingården møtte Peter, Hannah, som ble hans kone, og som nå holder orden på foretningsdelen av firmaet.
Gården ligger på nord og vest bakken av Great Dividing Range, som er Orange høyeste vinregion i Australia. Høyden, det kjølige været og det rike vulkanske jordsmonnet er perfekte ingredienser for å produsere elegante viner med finfølelse og dybde. Mudgee (Aboriginal for ‘Nest in the Hills «) er en av Australias eldste vinregioner og blant annet fødestedet til australsk chardonnay. Weemala betyr «god utsikt», og er også navnet på Logans marker i Mudgee.
Vinrankene på gården er gjennomsnittlig 21 år gamle. Siden oppstarten i 1997 mener Peter selv at de beste årgangene for vinene sine, så langt, er 1998, 2002, 2008, 2014 og 2015. 40% av vinene eksporteres til utlandet.
vinifikasjon
Vinrankene vokser i en høyde av 870 meter, i Orange regionen, en av Australias kjøligste men også mest solrike. Høyden resulterer i kjølige dager og kalde netter som betyr druene beholde sine varietal karakterer og eleganse mens solen modner druene pent, men sakte. Jordsmonnet her er rød/brun leirjord over basalt. Vinen fermenteres i en kombinasjon av små åpne fermenteringsbeholdere av betong. Malolaktisk fermentering og lagring (6 måneder). Filreres og lagres videre på flaske i 20 måneder.
smaksnotater
Lett kjøttfull duft av villbringebær og jordbær. På smak er den klar og ren, med leskende, fruktige smaker av røde bær med en lett syrlig avslutning. Enkel og grei vin, lettdrikkelig, og til 140.- kr er den et godt kjøp. Drikkes best innen 1-5 år.
Drikk til lofotlam, ytrefilet med risotto eller indrefilet av svin.
vinifikasjon
Fermenteres i 7 dager i små åpne betongtanker med «punch down» utført 2 ganger daglig. Vinen modnes i 9 måneder på 500 liters franske eikefat og i rustfrie ståltanker. Vinen flaskemodnes i 17 måneder før salg.
smaksnotater
Fyldig kjøttfull duft av modne jordbær. Denne er fyldigere og mer balansert enn Weemala. Frukten er fyldigere, nok gjerne fordi den er lagret på eik, noe som knapt er merkbart. Den er altså lett eiket, med god lengde på smakene, lett tanninsk, leskende og i det hele tatt en fin vin. Drikkes best ung og innenfor 2-7 år.
Begge vinene kan fint drikkes til konfiterte kyllinglår, eller andebryst med pærer. Jeg fikk best utbytte av vinene etter å ha temperert de til 14° C.