Massolino Barolo DOCG 2017
Et bedre Barolo kjøp skal du lete lenge etter! Og dette er til og med base Baroloen til Massolino. En svært tilgjengelig vin i en fin årgang.
– – –
Giuseppe Massolino etablerte Azienda Agricola Vigna Rionda di Massolino Giuseppe e Figli i 1896. I dag drives gården av Franco Massolino, 4. generasjons vinmaker. Han tok over gården i 1994 og har utviklet den videre til å bli en av de viktigste gårdene i Piemonte. Massolino holder til i Serralunga d`Alba i det østligste hjørnet av DOCG Barolo, kun en 25 minutters kjøretur sør for Alba by. Størrelsen på gården har økt fra 40 til 50 hektar (inkludert de nye Barbaresco markene) de siste årene og fra en produksjon fra omtrent 350 000 flasker til 400/420 000.
Det er ikke tilfeldig at Vigna Rionda er tatt med i firmanavnet, den store andelen av vinmarken Vigna Rionda er utvilsomt en av de beste vinmarkene i hele Piemonte. Jordsmonnet her er varmere, dypere og rikere, så det er ikke første gang det kommer supre Barberaer, eller Baroloer herfra. 2017 årgangen var ganske varm med en redusert avling på grunn av frost på våren. Men resultatet på det som ble høstet viste åpne og elegante viner med modne og søte tanniner og frisk syre. 2016 var veldig annerledes, med jevnt kjøligere temperaturer som resulterte i mer konsentrasjon, mørkere farge, fantastisk syre, ikke så åpen som 2017, men heller en mer lagringsvennlig vin. 2015 årgangen har mange av de samme kvaliteter som 2017. Frem til Juli var det svært varmt med en noe friskere høst. Resultatet ble eleganse, kompleksitet, god syre og noe lettere frukt enn 2016.
fakta
– 70% av produksjonen går i hovedsak til USA, Europa (prosentvis det samme som USA) Australia, Japan, Kina, Russland, Brazil og Canada
– Massolino lager for første gang en Barbaresco! I 2022 kommer Barbaresco DOCG 2019 og enkeltvinmarkensvinen Barbaresco fra Albesani 2019. Begge blir tappet på flaske om et par uker!
vinifisering
Barolo DOCG er laget på druer fra markene Serralunga d’Alba, Briccolina, Le Tourne, Collaretto, Broglio og Damiano, kun 5% av druene er fra Parussi marken i Castiglione Falletto.
Mosten gjæres på eikefat med naturlig gjær, temperaturkontrollert til rundt 30° C før maserasjonen som tok omtrent 3 uker. Malolaktisk gjæring skjer i tre eller betong og vinen får så 24 måneders modning i store slavonske eikefat. Etter tapping på flaske modnes vinen på flaske i en mørk og kjølig kjeller i litt over et år før salg.
smaksnotater
Dette er intet mindre enn en svært god vin og et svært godt kjøp. Fra glasset slår det imot en flott duft av trøffel, oliven og et ørlite preg av fat. Det er som å samle alt som er godt med Piemonte i et glass!
Den har en nydelig florlett balanse med rene og presise smaker med enormt flott konsentrasjon og med harmonerende smaker av mørk og tett frukt, moreller, kirsebær og sort pepper. Det er akkurat passe kraft i tanninene er og et syrlig og friskt bitt med svært god, leskende og meget lang og frisk utgang. Lett og stram vin med et varmt utrykk. Drikk nå etter 2 timer med dekantering, temperert til 16-18℃. Den vil modne pent i de neste 10-15 årene.
Massolino, Azienda Agricola Vigna Rionda
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Helt enig. Samtlige viner til Massolino er fantastiske. Chardonnayen også. Besøkte de i 2013. Prøvde hele rekka inkludert Vigna Rionda.
Har planer om å besøke de igjen, antagelig neste år.
Rune
Har besøkt de en rekke ganger og ser frem til å snart få reist igjen og forhåpentligvis smake på Barbarescoen deres også 🙂