Soyamarinert laks med syltede grønnsaker

300 g salmalaks 2 ss sukker 2 ss salt Bland salt og sukker og vend ørretfileten i blandingen. La fisken sukre/salte seg i 15 minutter. Vask av saltet/sukkeret og skjær fileten i 1cm tykke skiver. Pensle med soyamarinaden og la det marinere i 10 minutter. Hold gjerne kaldt i kjøleskapet til…

Les mer


Tomatsaus

2 hvitløksbåter 2 ss olivenolje 1 liten tørket chili, knust 2 ts tørket oregano 3 bokser italienske plommetomater (à 400g) 1 ss rødvinseddik 1 neve basilikum grovhakket salt og nymalt pepper 2-3 ss xtra vergine olivenolje Stek hvitløken forsiktig i olivenolje i en gryte. Ha i chili, oregano og…

Les mer


Minikjøttboller

900 g kjøtt 2 skiver brød 2 ss tørket oregano 1/2 ts spisskummenfrø, støtt 1/2 liten tørket chili, støtt 1 ss frisk rosmarin, finhakket salt og nymalt pepper 1 eggeplomme 4 ss olivenolje 1 boks hakkede tomater 2 never frisk basilikum, revet i biter 60 g mozzarella, i biter 60 g parmesan, nyrevet…

Les mer


Eplekake

  150g smør 150g sukker 150g hvetemel 3 egg 2ts bakepulver 2ts vaniljesukker 3-4 epler sukker og kanel   Rør smør og sukker hvitt og porøst. Ta i eggene, ett av gangen. Rør godt mellom hver gang. Sikt inn vekselvis  hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i røren, til den er fin og jevn.…

Les mer


Eplekake med sjokoladebiter

250 g hvetemel 2 ts bakepulver 125 g usaltet smør 250 g sukker 4 modne epler (eller bananer) 2 egg 1 ts vanilje-essens 175 g mørk sjokolade Forvarm ovnen til 180g. Finn frem en sil og sil mel og bakepulver opp i en stor bolle. Bland inn smeltet smør, sukker, epler, egg (piskes lett først), vanilje…

Les mer


Kaffe & sjokoladesaus

50 g sukker 1,5dl balsamico-eddik 2 sjalottløk 1 fedd hvitløk 1 klype fersk timian 2 dl oksekraft 50 g sjokolade 1 enkel espresso 100 g setersmør Karamelliser sukker i en kjele og hell balsamicoen over. Tilsett grovkuttet sjalottløk, hvitløk og timian. Kokes til en sirup. Hell kraften over og kok…

Les mer


Grillet breiflabb

4 pers (foto: Tom Haga) 1kg Breiflabb 2 røde epler 3 gullerøtter 1 paprika poteter aroma sjampignon 1 bunt dill salt og pepper karri grønn salat med tranebær Marinade 3ss provance krydder 2dl raps olje saften av 1/2 sitron 1 klype salt Skjær breiflabben i passe tykke (5cm) stykker, skyll i kaldt…

Les mer


Karamelisert banan

2 bananer 100g sukker 20g smør Vaniljeis Youghurt is Blåbær Smelt sukkeret i pannen og ha i smøret. Ta pannen av varmen og ha i bananene slik at de blir godt dekket av det smeltede sukkeret. Enkelt, greit og godt.

Les mer


Brun ølsaus

100g smør 2 ss hvetemel 3 dl fløte 3 dl viltkraft 20 enebær 7 brunostskiver (G35) 3 dl bokk- eller jule-øl sukkerkulør salt og pepper Bland opp vanlig brun fløtesaus. Brun smøret, ha i mel og fløte. Kok inn med 3 dl viltkraft. Ha i enebær, brunost og øl. Ha i noen dråper sukkerkulør for fargen.…

Les mer


Fiske og skalldyrsuppe

2 dl beurre blanc ** 2 ss god olivenolje 1 løk 2 dl hvitvin 1/2 dl fløte 100 g smør 150 g ørretfilet 150 g steinbitfilet 150 g rensede reker 1 gulrot 1 fennikel 1 bit sellerirot 2 tomater 1 liten purre 2 sjampinjonger 6 ss hakkede urter (basilikum, gressløk og persille) 6 dl fiskekraft salt og…

Les mer


Reinsdyrsteik med sellerirotpurè

700g reinsdyrsteik poteter gullerøtter rødløk rødvin usaltet smør aromasopp sellerirot Gni steiken godt inn med salt og pepper og ha den i romtemperatur i et par timer før den brunes godt i en stekepanne med godt smør. Skjær opp gullerot i terninger, løk i grove stykker og legg i dyp stekebrett,…

Les mer


Sjøkrepshaler med appelsinsaus

til 4 personer 8 ferske sjøkreps 2 ss olivenolje 6 appelsiner som gir ca. 4 dl saft 4 hele korianderfrø 150g fennikel frisk koriander 100g usaltet smør salt nykvernet pepper Legg krepsen i godt saltet og kokende vann i et halvt minutt. Ta den over i kaldt vann. Vri av halen og rens krepsen. Press…

Les mer