Montecillo Gran Reserva Selección Especial 1994
Jeg hadde denne liggende i vinskapet klar for en passende anledning, og hva var vel bedre anledning enn når Gunnar på Husets vin dro frem 1981 årgangen? Godbiten fra 1981 (75cl) ble utsolgt kort tid etter Gunnars anbefaling, men 1994 årgangen, som jeg personlig foretrekker, finnes det heldigvis fremdeles 142 eksemplarer av. PS! 1981 årgangen finnes det 18 flasker igjen av i magnum.
Bodegas Montecillo ble grunnlagt i 1874 av Celestino Navajaser men ble kjøpt opp av Sherryhuset Osborne i 1973. I de siste 30 årene har Montecillo blir drevet av María Martínez Sierra som har som mål å lage vin med jevnt høy kvalitet, hvert år. Noe som spesielt gjenspeiler seg i Montecillovinene som er omtalt her.
Bodegas Montecillo er det 3. eldste vinhuset i Rioja og ligger i byen La Rioja, ca en times kjøretur sør for Bilbao, Spania. De eier ingen egne marker men kjøper alle druene fra lokale dyrkere. Druene til denne vinen kommer fra de eldste vinstokkene Riojas største enkeltvinmark, El Montecillo, midt mellom Cenicero og Fuenmayor i Rioja Alta. Vinen lages kun i spesielt gode år.
vinifikasjon
Vinene er laget på 100% Tempranillo, og vært igjennom temperaturkontrollert gjæring ved 21° C, maserasjon med skalkontakt i 28 dager, og 42 måneder på egenproduserte håndlagede amerikanske og franske eikefat. Etter å ha blitt tappet, ufiltrert, på flaske har den fått 4 år på rygg før den kom på markedet.
smaksnotater
Det er en veldig fin friskhet men samtidig en underliggende lett fyldig frukt i denne vinen. Her er myke smaker av sursøte kirsebær, svisker, lær og endel sekundærfrukt og støvete tanniner. Den er balansert og veldig behagelig å drikke. Ved siden av at begge årgangene er svært gode (1981 og 1994) er jeg også enig med Gunnar om at vinen minner om den svært gode Chateau Musar 1974, nesten! Montecillo 1994 drikker veldig bra nå, men jeg vil ikke anbefale å vente mer enn toppen 1-2 år før du tar siste flaske av denne. Drikkes best med en temperatur på 17-18° C.
En vin som denne nytes best uten mat, men vil du prøve den til mat må det bli noe som bibringe med rotfrukt og polenta, eller oster som manchego eller parmesan.
6 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Har bestilt to av denne, gleder meg til å teste
Hei Tage.
Hører gjerne hva du synes etter å ha smakt den 🙂
Åpnet en av to forrige helg, trengte rundt 2 timer for å våkne. Leverte så det holdt. Mye kompleksitet! Dette var en flott opplevelse som varte i flere timer 🙂
Kult at du likte den Tage 🙂
Hadde du tatt sjansen på en 1981 mag nå?
Usikker selv, men har veldig lyst etter en fantastisk opplevelse med 1994 nylig.
Hei Martin.
Det er vanskelig å si sikkert, vinene deres kan lagres ganske lenge og magnum flasker modner i tillegg noe saktere enn 75cl flasker. Jeg smakte en 81 i fjor fra vanlig flaske, som var ganske moden. Har du kun en flaske ville jeg ha ventet et par år til, hvis du har to, smak en nå. Er det til en spesiell anlednig? Drikk den nå 🙂