Ølbiff med søtpotet og fennikel
til 4 personer
800 g ytrefilet av okse
1 flaske Aass bayer øl
1/2 ts salt
2 ss smør
10 hele pepper
Legg biffene i en zipplockpose med øl, salt og pepper. Sug ut luften med et sugerør og la den marinere i kjøleskapet over natten. Tørk av biffene, krydre de med pepper og stek de i olje og smør i en panne, på høy varme, i 3-4 minutter på hver side.
brunost-saus
100 g smør
2 ss hvetemel
3 dl fløte
3 dl viltkraft
20 einebær
7 brunostskiver (G35)
salt og pepper
Smelt smøret og rør inn mel, fløte og viltkraft, og kok opp. Ha i enebær og rør forsiktig inn brunostskivene. Kok det hele inn til den blir tykk og god, smak til med salt og pepper.
grønnsaker
2 store søtpoteter
2 fennikkel
8 sjalottløk
2 ss olje
2 ss smør
saften av en halv appelsin
2 ss fersk timian
salt og pepper
Skrell/rens søtpotet og fennikkel, del de opp på langs i 2x2cm staver. Ta av skallet på løken og del i to. Ha oljen i bunnen av en ildfast form og legg søtpotet, fennikel og løk oppi. Smelt smøret og rør inn krydder, urter og appelsinsaft. Hell over grønnsakene og bak i ovn på 200° i ca. 20 minutter.
I utgangspunktet hadde jeg tenkt å drikke Roasted Pepper fra den Nøgne Ø, en godt krydret øl som jeg hadde smakt til pepperstek på Øltorget. Men da den ikke var å få tak i, kom jeg over Imperial Dunkel Wit, også fra Nøgne Ø. Den hadde mange av de samme egenskapene, fyldig, godt krydret, men også med en fin friskhet, som gikk meget godt til maten. Men pass på, den har 10% alkohol! Serveres ved 8° C.