Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Asiatisk mangosalat med andebryst
2. desember 2023
Det begynte med et tilfeldig innkjøp av to fine andebryst og etter litt googling endte jeg opp med en enkel men svært god salat med leskende og saftige smaker til middag. Sausen og andekjøttet hjalp også med å få frem et umiskjennelig preg av umami. Diggbare smaker som ble understreket av den…
Nittardi Ad Astra 2020 & Nectar Dei 2019
25. november 2023
Vinene til Nittardi er alltid en glede å smake. Spesielt supertoscaneren Nectar Dei er en utsøkt vin, den drikker bra nå men vil også ha godt av å få 5-10 år på langs. – – – Nittardi har eksistert siden 1600 tallet og har hatt mange eiere siden den gang, men det var ikke før Peter Femferd og…
Crystallum Peter Max Pinot Noir 2022
18. november 2023
2022 av Peter Max er farlig god i denne årgangen. Den drikker superfint nå men har også et langt liv foran seg til den som klarer å vente ;) - - - Peter-Allan og hans bror Andreas Finlayson startet Crystallum Wines i 2007 i Hermanus, omtrent 1 1/2 time sørvest for Cape Town. De er tredje…
La Carlina Bionzo Barbera d’Asti 2019
11. november 2023
Bricco Carlina sin Bionzo er en svært leskende, lettdrikkelig og innbydende vin som en godt kan gjøre seg bekjent med først som sist. Matvennlig er den også. - - - Du finner Bricco Carlina i den piemontesiske provinsen Cuneo, i den lille landsbyen Grinzane Cavour, midt mellom Alba og Barolo i…
Hvordan kombinere mat og vin
4. november 2023
Den største gleden med mat og vin er når begge jobber sammen i perfekt harmoni, da kan kombinasjonen gi uante kulinariske høyder! Det er ikke alltid så lett å finne den ene vinen som definitivt vil gi deg den helt store mat og vinkombinasjonen men med litt prøving og feiling samt noen gode råd på…
Purre og potetsuppe
21. oktober 2023
Nok en digg suppe å forbarme seg over utover høsten! Rykende varm, fyldig og mettende med salt og god chorizo pølse og baconbiter til, akkopagnert av en spesielt god Chardonnay fra California. Nam! - - - til 4 personer 1 purreløk 3 poteter 2 hvitløksfedd olivenolje 2 ss smør 2 sjalottløk 1 L…
Mektig kantarellsuppe
14. oktober 2023
Denne høsten har vært et ekstremt godt soppår, spesielt hjemme hos meg har det blitt mye kantarell. Jeg fant en oppskrift som jeg har gjort noen endringer på og laget ved et par anledninger allerede, en mektig god suppe matchet med en spesielt god Juravin. - - - til 4 personer 3 gode never…
Chateau Musar 2017
7. oktober 2023
Musar sine viner holder alltid høy kvalitet men noen ganger, som nå, stikker en og annen årgang seg frem som spesielt god. Og sånn er det med 2017 årgangen, den resonnerte spesielt godt i smaksløkene. - - - Chateau Musar ble grunnlagt i 1930 av Gaston Hochar som den gang var bare 20 år gammel.…
HM Lang Grüner Veltliner Dritter Akt 2020
16. september 2023
Dette er en vin for de spesielt interesserte, litt på grunn av prisen men også fordi smakene krever en trent gane. Men gi vinen luft noen dager og du vil oppleve noe nytt og spesielt fint. - - - I de bratte vinmarkene langs Donau-elven ved byen Krems i Østerrike, driver Heidelinde og Markus Lang…
Gut Hermannsberg Vom Vulkan Riesling 2021
2. september 2023
Vinene fra Gut Hermannsberg har alltid holdt en spesielt god kvalitet. Vom Vulkan er intet unntak og passer i tillegg til mange sjømatretter eller til å nippe til alene, avkjølt en ettermiddag på terrassen. - - - Fra 1901 og frem til 1998 var Gut Hermannsberg, eller «Staatliche Weinbaudomäne…
No soup for you!
18. juni 2023
Har du lurt på oppskriften til suppen «The soup Nazi» som var inspirasjonen til den ikke ukjente Seinfelt serien? Her får du den servert og svært god var den også. Jeg sender en takk til Al Yeganeh som er opphavet til oppskriften til denne digge kyllingsuppen. Al startet The Soup Kitchen…
Adams Ingelheimer Weissburgunder 2020
10. juni 2023
For noen uker siden var jeg invitert til vinsmaking med Simone Adams i regi av importøren. Som alltid er det spesielt moro å oppdage, for meg ukjente vinmakere, som leverer en så strålende rekke med viner. Viner som på kort tid har funnet veien til min vinkjeller! - - - Adams familien har…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.