Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Julia Bertram Ahrweiler Spätburgunder 2017
23. mai 2020
Julias Handwerk Spätburgunder har fått mye kred i det siste og den er saftig og god den men hun lager en hel rekke med Spätburgundere (Pinot Noir) som alle er en noen hakk bedre. En av de er hennes Ahrweiler 2017 som smakt over flere dager viser seg som en ganske frisk og fin vin. - - - Hva er det…
Giacometto Autocton Erbaluce DOCG 2016
16. mai 2020
Ukjent drue? Ikke la deg skremme men heller smak og la deg forføre! Legg merke til at denne vinen ikke er den ordinære Erbalucen som finnes på Vinmonopolet fra før. Dette er Autocton, en spesiell vin som kun kommer i gode årganger og fra de beste/eldste vinmarkene. - - - I kjelleren på huset…
Et lite jubileum
9. mai 2020
Med denne posten runder jeg 1000 innlegg på MatogVinnett ! En milepæl som startet for ca 13 år siden. Uten for mye kjennskap til vin eller sammensetting av mat og vin, vokste interessen frem under og etter å ha filmet matprogrammer med Tina Nordstrøm, Claus Meyer, Andreas Viestad, Arne Brimi og…
Petra Unger Rosè 2019
6. mai 2020
Det er tid for Rosèvin og nå på Vinmonopolets slipp på fredag (8/5) kommer det en rekke gode viner av sorten. Pomponette, Nervi Rosato, Heidi Schrôcks Biscaya, for å nevne noen og for første gang i Norge, Petra Ungers Rose for å nevne en spesielt. Ved siden av å ha en av de fineste og mest…
Lange Three Hills Cuvée 2017
25. april 2020
Denne godbiten fra Oregon i USA ble tilgjengelig på Vinmonopolet nå i mars og er absolutt verd å få med seg. Dette er rett og slett en gladmelding om en kvalitets-Chardonnay som til 251.- kr er en godkjent pris, kvaliteten tatt i betraktning. - - - Det at Don og Wendy Lange kom fra en bakgrunn…
Briziarelli Sagrantino Montefalco 2015
18. april 2020
Sagrantino dyrkes i hovedsak i Montefalco i vindistriktet Umbria og er den mest tanninrike rødvinsdruen i verden! Det er ikke mange som klarer å lage drikkevennlige viner av den men Scacciadiavoli, Perticaia og Briziarelli er noen av de som får det til med bravour. Drikk den helst til matfølge og…
Ramey Fort Ross Seaview Chardonnay 2016
15. april 2020
Ramey lager noen flotte Chardonnay-viner. Så gode at jeg noen ganger graver ekstra dypt i lommeboken for å kunne nyte en av de og strekker gjerne den gode opplevelsen ved å ta et par glass over flere dager for å nyte den ekstra lenge. - - - David Ramey ble forelsket i vin på syttitallet og…
Nudlesuppe med ingefær
11. april 2020
Yngstegutten, Ludvig, kom hjem fra skole i USA nylig og har lagt om matvanene og er blitt vegetarianer. Bra for han og nå bra for oss. Nye retter prøves ut fortløpende og dagens suppe er et resultat som jeg/vi ble bra fornøyd med. Gode og forfriskende smaker! Jeg ble også godt fornøyd med…
To fornemme, søte viner
4. april 2020
En dessert kan godt nytes uten drikke til, men en god vin som møter sødmen i desserten men som også tilfører noe ekstra gjennom syren, kan løfte totalinntrykket en ekstra dimensjon. Her har jeg plukket frem et par godsaker med litt forskjellig sødme som garantert vil komme til å glede flere enn…
Sayadieh Samak, libanesisk fisk og ris
28. mars 2020
Kokken, Henrik Henriksen, har komponert mange fine retter som ikke er for vanskelige å lage. Denne oppskriften fant jeg i A-magasinet (#12) i Aftenposten og ble inspirert til å lage den selv. Resultatet ble en annerledes men særdeles velsmakende rett. - - - til 4 personer 600 g torskefilet 3 dl…
Tamellini Le Bine de Costiola Soave Classico
21. mars 2020
Soave er kanskje ikke den vinen som du tenker på først når du vil ha en frisk og fruktig vin, men når det kommer til denne bør du absolutt ha den i tankene, eller i glasset. Le Bine er husets toppvin og har fått navnet fra deres beste vinmark. - - - Tamellini familien har dyrket vin i fire…
Fransk kyllinggryte
14. mars 2020
De siste ukers hendelser med Coronavirus har vært helt uvirkelig. At den på så kort tid har bredt seg verden rundt og på mange måter har bragt land og kontinenter til knes er ingen spøk. En får bare håpe at det ikke vil vare for lenge og at samfunnet snart vil komme tilbake i gjenge. I mellomtiden…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.