Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Künstler Kostheim Weiss Erd Riesling Trocken Grosses Gewächs 2018
7. mars 2020
Gunter Künstler er en knallprodusent fra Rheingau i Tyskland. Vinene hans har prydet bordet, vinkjelleren og gledet smaksløkene mine i mange år. Som oftest hans hvite viner, men også hans svært gode Spätburgundere! 2018 årgangen av Weiss Erd fikk hele 97 poeng av James Suckling. - - - Franz…
Massimo Clerico
29. februar 2020
Massimo Clerico . foto © Jørn Broll På en vintur til Biella i Alto Piemonte for noen år møtte jeg vinmakeren Massimo Clerico, hvis viner er svært gode og som jeg gjerne skulle ha sett tilgjengelig på Vinmonopolet. - - - Massimo Clerico holder til i Lessona i vindistriktet Alto Piemonte omlag en…
Cant. Terlano Pinot Noir 2018
15. februar 2020
Ukens vin kommer fra et godt ansett kooperativ fra nord i Italia. Her får du en overraskende god og pent priset Pinot Noir fra Alto Adige, en vin som kan tas frem i mange sammenhenger. Ikke minst til fredagspizzaen. - - - Som nevnt holder kooperativet Terlan til i vindistriktet Alto Adige (Syd…
Brick House Gamay Noir 2016
1. februar 2020
Gamay? Sa du Gamay? Jeg liker ikke Gamay! Bortsett fra denne da, denne er god :) Kvalitet koster litt mer men når vinen smaker som denne tar jeg meg råd til det. - - - Doug Tunnell startet Brick House Wineyard i 1993 etter å ha jobbet i 18 år som krigskorrespondent for CBS News med base i Beirut,…
Rall White 2015
25. januar 2020
Donovan Rall er en vinmaker å holde øye med og ikke minst vinene hans. Denne hvitvinen er for eksempel en vin til å holde både øynene og munnen åpne for, ikke bare fordi det er en svært god vin men den er også satt ned 100.- kroner fra 370.- til 270.-kr. - - - Donovan Rall er en av dem som jeg…
Chateau Musar 2012
18. januar 2020
Jeg kommer ikke utenom Musar sine viner. De viser alltid storhet og glede når en flaske åpnes. Noen årganger er gjerne spesielt gode og denne 2012 årgangen er akkurat det, spesielt god. En vin som gleder stort. - - - Chateau Musar ble grunnlagt i 1930 av Gaston Hochar som den gang var bare 20 år…
Holger Koch Pinot Noir Herrenstück 2016
13. januar 2020
Weingut Holger Koch er en liten familiedrevet vingård som ligger i Baden, sør i Tyskland. Holger Koch tok over vingården i 1999 etter sine foreldre, som frem til da hadde solgt druene sine til det lokale kooperativet. Straks Holger og hans kone Gabriele Engesser, hadde tatt over gården…
Gode hvitvins-opplevelser i 2019!
4. januar 2020
Jeg hadde mange fine hvitvins-opplevelser i løpet av 2019 hvorav et godt utvalg er plukket frem til dere her. Jeg prøver så ofte jeg kan og finne frem til viner fra bestillingsutvalget (BU) siden det er så mange godbiter der (16 000) som ikke er så synlige. Noen av disse har fått plass på…
Gode rødvins-opplevelser i 2019!
31. desember 2019
På årets siste dag har jeg funnet frem fire rødviner som har satt spesielt godt inntrykk på meg i løpet av 2019. Det finnes i dag i overkant av 26 000 forskjellige varer på Vinmonopolet, omlag 4000 av disse finnes på butikkhyllene mens det største utvalget, hele 16 000 produkter, finner du på…
Wasenhaus Vulkan Spätburgunder 2016
21. desember 2019
Før vi går inn i det nye året er det verd å få med seg denne godbiten. Det er første årgangen til Wasenhaus sine viner, men holder de denne standarden fremover har vi mye godt i vente. Vinen måler seg ikke bare mot de beste fra Tyskland, men sparker også ben under noen av de finere fra Burgund.…
Klissete karamell og earl grey kake
14. desember 2019
Jeg finner stadig vekk gode oppskrifter på Food&Wine, denne saftige og mektige kaken var morsomt å lage og digg å spise. Med en strålende dessertvin fra Cicilia til kommer dette til å bli en vinner på dessertbordet i julen. Nam! - - - serverer 9 personer daddelblanding 2,5 dl kokende vann 2…
Rabl Grüner Veltliner Käferberg 2018
7. desember 2019
Vinprodusentene ligger tett i tett i byen Langenlois i Kamptal. Byen har faktisk størst tetthet av vinprodusenter i hele Østerrike. Her finner du Schloss Gobelsburg, Allram, Hirsch, Loimer, Weszeli, Bründlmayer og Jurtschitsch, for å nevne noen. Men ikke minst finner du Weingut Rabl blant dette…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.