Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Weingut Petra Unger
21. september 2019
Jeg har vært noen ganger på Østerrikets Erste Lagen smakinger og har fått servert noen av toppvinene av både Riesling og Gruner Veltlinere. Etter å nylig ha smakt Petra Unger sine to viner står det klart for meg at de ikke bare er overraskende gode, men holder vel så høy standard som noen av de…
Skalldyrsuppe med krabbe og reker
18. september 2019
Denne diggbare suppen fant jeg baseoppskriften på hos krabbe.no, den måtte bare testes, fikk vann i munnen bare av å se på bildet. Jeg brukte tre ganger så lang tid på å lage den enn de antatt 40 minuttene som stod på siden, uansett ble resultatet en liten smaksbombe av en forrett. - - - til 4…
Ataraxia Pinot Noir 2017
14. september 2019
Mesteparten av Sør-Afrikas vinmarker ligger i områdene rundt Cape Town og i de siste 10 årene har det kommet mye spennende viner derfra. Denne Pinot Noir vinen som er signert Kevin Grant fra Ataraxia, føyer seg inn i rekken av kvalitetsviner som er produsert i og rundt dette området. - - - Etter…
Cascina Fontana Barbera d´Alba 2016
7. september 2019
Det har vært litt stille fra denne kanten en stund, ferie og 3 uker med bronkitt får ta skylden. Hva er da mer gledelig enn å oppdage en ny strålende Barbera når nå endelig smaksløkene er på rett kjøl igjen? - - - Det siste året har jeg blitt bedre kjent med de flotte vinene til Cascina Fontana…
Vintage Port 2017
29. juni 2019
Douro Primera Provo smakingen i Regua. foto © Wine&Partners I godt selskap med journalister fra andre land som Japan, USA, Russland, England, Danmark og Sverige for å nevne noen var jeg invitert til byen Regua i Portugal for å smake Douro områdets beste viner på historiens første…
Planeta Etna Rosso 2017
21. juni 2019
Det morsomste jeg vet er å finne gode viner til en relativt rimelig pris. Til 200.- kr synes jeg det var et særdeles godt kjøp, spesielt siden det også var en svært god vin. En vin jeg kommer til å kjøpe flere flasker av med det første! - - - Planeta familien har siden deres første vin kom på…
Les Pierrelles Crozes-Hermitage 2016
15. juni 2019
En times kjøretur rett sør for Lyon i nord Rhone på gården Domaine Belle, lages det flotte slanke viner på totalt 20,5 hektar vinmarker. Gården ble etablert i 1933 av Albert Belle, men det var ikke før i sitt femtiende år i 1989 at han besluttet å bryte med det lokale kooperativet Tain…
Land of Saints Chardonnay 2016
8. juni 2019
Land of Saints er et felles vinprosjekt mellom Angela og Jason Osborne og Manuel Cuevas i Santa Barbara county, 2,5 timer nord/vest for Los Angeles, i USA. Angela og Jason lager fra før egne viner på A Tribute to Grace, mens Manuel lager vin på C2 Cellars. Under merkelappen, Land of Saints, lager…
Zind-Humbrecht Riesling Brand GC 2017
1. juni 2019
Zind Humbrect har lenge stått for meg som en av de bedre produsentene fra Alsace. Flere kan nevnes selvfølgelig, gårder som Weinbach, Ostertag, Albert Mann, Marcel Deiss, Josmeyer, Kientzler, Kreydenweiss, for å nevne noen, men her er det Brand som gjelder! - - - Vingården Zind Humbrecht ble…
Blomkålsuppe med reker
29. mai 2019
Det er alltid en stor tilfredsstillelse å få til en god rett og treffe 100% med vinvalget. Dette er en variasjon av en tidligere lignende rett jeg laget for noen år siden, og resultatet ble også denne gang et måltid og en vinkombinasjon som vil bli husket lenge. - - - Til 4 personer 600g ferske…
Ferrara Greco di Tufo Vigna Cicogna 2017
18. mai 2019
En noe ukjent drue og vin til tross er det absolutt verdt å stifte bekjentskap til denne friske og gode vinen fra Campania i Italia. Ferrara er kanskje den beste produsenten av Greco di Tufu! - - - Benito Ferrara er en forholdsvis liten vingård som holder til en times kjøretur øst for Napoli, hvor…
La Grange aux Belles Fragile 2017
11. mai 2019
Hvitvinsdruen Chenin Blanc er opprinnelig fra Loire dalen i Frankrike men dyrkes også i Sør Afrika, USA, Canada mfl. Jeg har smakt flere av sorten fra disse landene og mange av de har vært gode, men Fragile rangerer et hakk høyere etter min smak. - - - La Grange aux Belles ble grunnlagt i 2004…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.